Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Byte van de duivel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carl Driessen

 Aantal blz.

 208

 Illustrator:

 (omslag) Studio Lannoo

 ISBN:

 90-209-5152-1

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 computer, virtuele realiteit, spanning

 Prijs: €

 12,95

 

 

Jack en Christiaan, twee vrienden, zijn elkaars tegenpolen. Jack is in de ban van computers, terwijl Christiaan filosofeert en geboeid is door de ‘Divina Commedia’ van Dante. Door een toevallige ontmoeting met een mysterieuze man, Alex Man, beleeft Christiaan een hallucinante  trip naar ‘de hel’. Een meisje dat hij daar ziet, ontmoet hij later in het werkelijke leven ook. Die mysterieuze man begint het leven van Christiaan te beheersen; tot het uitmondt in een nachtmerrie.

Een zeer sterk verhaal, waarin schijn en werkelijkheid in elkaar overvloeien en waardoor beide personages de greep op hun leven dreigen te verliezen.
Je krijgt als lezer een heel goed beeld van Christiaan en via hem ook wel van Jack. Jack komt in het gebeuren wel op de tweede plaats, de hoofdpersoon is Christiaan. Wat niet wegneemt dat Jack een cruciaal personage in het verhaal is.
De figuur van Alex Man blijft in het mysterieuze: wie of wat hij is blijft wazig; wie of wat hij vertegenwoordigt ook. De duivel? Wie zal het zeggen? Maar dat hij het leven van de personages in zijn macht heeft is duidelijk. Tot aan de spannende finale toe, waarin het een open vraag blijft wie er de bovenhand heeft gehaald: het duistere of de werkelijkheid.
De irreële avonturen die Christiaan beleeft, lijken op trips onder invloed van één of andere ‘medium’ en neigen naar magisch realisme. Ze zijn erg beeldend en overtuigend geschreven. Ook Jacks merkwaardige ervaringen met zijn computer komen geloofwaardig over. Toch ervaren beide personages hun belevenissen op een zeer verschillende manier, net zoals hun karakters heel anders zijn.
Het is een spannend en mysterieus verhaal, knap opgebouwd, voor gefascineerd leesplezier dat nog een tijd blijft nazinderen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005