Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 1000 uitvindingen & ontdekkingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Bridgman i.s.m. Science Museum

 Aantal blz.

 256

 Illustrator:

 Peter Dennis, fotoresearch: Marie Osborn

 ISBN:

 90-261-1905-4

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: K. Beneker Kolmer; E. van Eeden e.a.

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 uitvindingen doorheen de tijd

 Prijs: €

 24,98

 

 

In zeven hoofdstukken, met een inleiding, twee registers en een verantwoording, wordt de ontwikkeling van de mensheid van circa 3 miljoen jaar geleden tot heden verduidelijkt aan de hand van uitvindingen en ontdekkingen die het leven van de mens veranderden of beïnvloedden. De meeste ontdekkingen of uitvindingen worden kort beschreven maar sommige krijgen een ruimere aandacht in een grotere kader of over twee pagina’s omdat ze zo ingrijpend waren op het leven van de mens. Vele foto’s en illustraties verduidelijken de vermelde ontdekkingen of uitvindingen. Een tijdsband onderaan de pagina’s geeft een overzicht van wereldlijke of politieke gebeurtenissen uit die periode.

Een boek om vooral in te grasduinen. Het is onbegonnen werk om het boek in zijn geheel door te lezen, daarvoor is het te uitgebreid en zou de informatie vlug worden vergeten. Tijdens dat grasduinen sta je als lezer verbaasd over wat mensen in de oudheid al konden of wisten, of merk je dat ontdekkingen uit de oudheid in de vergetelheid geraakten en eeuwen later ‘herontdekt’ moesten worden. Naarmate de hedendaagse tijd dichterbij komt, herken je als lezer meer gekende voorwerpen en het laatste hoofdstuk over de laatste technologische of medische ontwikkelingen geeft informatie over dagelijks gebruikte voorwerpen zoals GSM, minidisc, WWW,  MP3 of medische toepassingen als klonen, prozac, het menselijk genoom enz.
Omdat het oorspronkelijk een Dorling Kindersley uitgave is, is het niet verwonderlijk dat een aantal foto’s en illustraties overgenomen werden uit de informatieve reeks ‘Ooggetuigen’.
Dit boek is toch anders dan de Ooggetuigen-reeks omdat hier een historisch overzicht gegeven wordt van vele ontdekkingen en uitvindingen en niet over één onderwerp.
Handig is ook dat een bepaalde ontdekking of uitvinding kan teruggevonden worden in één van de twee registers, terwijl de andere een overzicht geeft van uitvinders en ontdekkers.
De gebruikte taal is niet altijd even eenvoudig; de nodige leeservaring is wel vereist. Toch komt het boek niet overladen over, vanwege de vele foto’s en illustraties.
Een heerlijk grasduinboek voor de geïnteresseerde jonge tiener.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005