Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 leesdoos c

 Reeks:

 Thuis leren

 Auteur:

 divers

 Aantal blz.

 

 Illustrator:

 divers

 ISBN:

 90-276-4839-5

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 spelen, taal

 Prijs: €

 39,50

 

 

Deze leesdoos bevat een ouderbrochure, een kwartet, een cd-rom, een werkboek en twee leesboekjes: een samenleesboek en een zelfleesboek.

In de ouderbrochure staat een heleboel achtergrondinformatie. Er wordt uitleg gegeven over het systeem. Er zijn drie leesdozen. Leesdoos c is het derde deel en is een uitbreiding van leesdoos a en b.

De cd-rom is opgevat als een pretpark waarin je het circus, het zwembad, het doolhof of het letterboek in de trein kan aanklikken. De onderdelen bevatten letter- & woordspelletjes zoals een memory, puzzels, meeklappen met een liedje of versje, een briefje schrijven, … Als je in het letterboek een letter aanklikt verschijnt er een vrouw op een klein tv-scherm die de letter en het woord duidelijk gearticuleerd voorzegt zodat je kind volledig zelfstandig op ontdekking kan gaan in de wondere wereld van letters en woorden.
Het kwartet is een zinnetjeskwartet waarbij de kinderen worden uitgenodigd om zinnetjes te lezen met één van de vier keuzewoorden. Bijvoorbeeld: “ik  ben…” met de keuze uit: “blij”, “boos”, “klein”, “groot”. Het kwartet bevat woorden met medeklinkerclusters voor- of achteraan het woord, zoals fiets, vlieg en taart. Slechts één woord per kaartje wordt visueel ondersteund door een tekening. Om dit kwartet te kunnen spelen moet je kind toch al flink kunnen lezen.
In het werkboek worden verschillende letters ingeoefend. De oefeningen zijn aantrekkelijk, afwisselend en uitdagend: letters schrijven, plaatjes kleuren, letters omcirkelen, woorden met tekeningen verbinden, …

Het samenleesboek bevat een verhaal om samen met je kind te lezen: in de tekeningen staat telkens een stukje tekst, soms in tekstballonnen, dat je kind zelf kan lezen. De rest van het verhaal staat onder de tekeningen in een kleiner lettertype en kan je zelf voorlezen. Zo’n samenleesboeken zorgen voor een leuke afwisseling tussen zelf een inspanning leveren en gewoon lekker kunnen genieten van een verhaal dat wordt voorgelezen.
Het zelfleesboek bevat verschillende korte verhaaltjes en gedichtjes met een gradatie in moeilijkheid. De verhaaltjes worden langer, bevatten meer leestekens en moeilijker woorden.

Alle onderdelen bevatten overzichtelijke ouderpagina’s waarin heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je kind te begeleiden, hoe de letters te verklanken en enkele leuke doe-tips.
Thuis leren lezen is een aantrekkelijke educatieve reeks voor kinderen die er aan toe zijn om de geletterde wereld in te duiken.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:20 januari, 2007