Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op blote voeten

 Reeks:

 Deze al gelezen?

 Auteur:

 Riet Vanloo

 Aantal blz.

 93

 Illustrator:

 (omslag) Mario Boon

 ISBN:

 90-02-21491-X

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Indonesië, verschillende culturen en
 godsdiensten, traditie, toerisme

 Prijs: €

 7,95

 

 

Eddhi woont op het Indonesische eiland Lombok. Hij is 13 jaar en verkoopt geweven armbandjes aan toeristen op het strand. Hij kan niet naar school gaan omdat er geen geld voor is. Vaak denkt hij terug aan dat ene jaartje dat hij wel naar school kon gaan. Eddhi wordt elke dag geconfronteerd met verschillende werelden en weet soms niet meer wat of wie hij moet geloven. Zijn moeder is hindoe en heeft een klein huisaltaar waar zij elke dag wierook brandt en offers neerzet, zijn vader is moslim die drie keer per dag bidt. Dan is er de oude Rasuna die elke dag griezelige verhalen vertelt aan de kinderen, verhalen over oude Indonesische gewoontes en gebruiken. Er is zijn vriend Budi die op een oneerlijke manier veel geld probeert te verdienen en tot slot zijn er de Westerse toeristen waar Eddhi elke dag voor werkt.

Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen die de schrijfster op het Indonesische eiland Lombok meemaakte. Als lezer voel je meteen die betrokkenheid en aanwezigheid in het verhaal. Je voelt de hitte op het strand, je hoort het neerslaan van de golven. Zonder er geweest te zijn zie je de kleine Eddhi in de schaduw van een palmboom op het strand zijn armbandjes verwoed zitten weven. Eddhi heeft net als elke jongen van 13 zijn twijfels en verlangens, zijn angsten en verliefdheden. Het verhaal beslaat een korte periode uit zijn leven en beschrijft net die dagen dat er twee lieve vrouwen, Westerse toeristen, in het hotel logeren aan het strand waar hij elke dag rondhangt en zijn armbandjes tracht te verkopen. Na elk hoofdstuk staat er een verhaal schuin gedrukt. Deze verhalen over wajangpoppen en boze geesten staan los van het eigenlijke verhaal. Ze worden door de oude Rasuna verteld en maken een grote indruk op Eddhi. Hij projecteert er zijn belevenissen van de voorbije dag op. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.
Deze al gelezen? is een reeks die eerder uitgegeven boeken in een nieuw kleedje steekt, een tweede leven geeft. Het zijn verhalen die uitverkocht zijn maar waar volgens de uitgever nog steeds veel vraag naar is.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005