Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Kom toch, Kol!

 Reeks :

 

 Auteur:

 Luk Depondt

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Mynke Mare Talsma

 ISBN :

 90-5924-271-8

 Uitgever :

 Bakermat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 angst, uitgesloten zijn, durven

 Prijs: €

 12,50

 

 

Kol, het eendenkuiken, is bang om alleen in het water te zwemmen. Zo mist hij wel het lekkerste eendekroos. Zijn ouders vinden hem flauw en zijn broertje en zusje lachen hem uit. Kol verschuilt zich steeds onder zijn treurwilg.
Maar op een dag ontmoet hij de grote zwaan, die hem op een vriendelijke manier mee op de vijver neemt. Voor hij het weet zit Kol alleen te snoepen van al dat lekkers en overwint hij zijn angst.

Dit prentenboek is een herwerking van het origineel (‘Kol, het eendje dat niets durfde’) dat verscheen in 1985.
De herwerking bedient zich van andere (gekleurde) illustraties en een veel kortere, gebalde tekst. Maar nog steeds haalt het psycho-pedagogische de bovenhand, waardoor het verhaal zelf aan kracht inboet.
Het verhaal ontspint zich nauwgezet chronologisch op een rustige manier.
De tekst bestaat uit korte zinnetjes over Kols emoties en hoe hijzelf en zijn omgeving erop reageren. Het neigt soms naar poëzie, zeker door de verstilling.
De zachtgekleurde prenten tonen een idyllische vijver en zijn omgeving, met oog voor leuke details en kleine nevenlijntjes, zoals de rupsen op de bladeren van de treurwilg, e.a.
Het oogt allemaal wat braaf en het mist een zekere humor. Maar voor wie specifiek met dit thema aan de slag wil gaan biedt het boek een schat aan verwerkingsmogelijkheden.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005