Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Deze straat is van ons

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rom Molemaker

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Saskia Halfmouw

 ISBN:

 90-269-9665-9

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 buurtkinderen, ruzie, handicap, verhuizen

 Prijs: €

 11,99

 

 

Bregje en haar tweelingbroer Pieter verhuizen naar de wijk Statenwijk. De kinderen uit de wijk voeren ‘oorlog’ met kinderen uit een andere wijk, Ravenstein. Pieter vindt het wel spannend maar Bregje moet niets hebben van dat vechten. En al helemaal niet van Jord, de leider, die echt wil vechten, zo lijkt het. Maar dan worden hun hutten in brand gestoken. Dat draait echt op een veldslag uit, maar Bregje heeft een gedurfd plan; niet zonder gevaar…

Een heel herkenbaar, hedendaags verhaal, dat zowel jongens als meisjes kan aanspreken. De verschillende personages komen levensecht over. De verschillen die Pieter en Bregje merken tussen hen, komen goed overeen met de verschillen tussen jongens en meisjes. Jongens die direct actie willen terwijl meisjes wat meer overdacht te werk willen gaan; jongens die stoer willen doen en de meisjes wat vanuit de hoogte bekijken, terwijl de meisjes liever onder elkaar vriendinnen worden.
Bijzonder is de zus van Pieter en Bregje; zij is mentaal gehandicapt, maar wordt helemaal niet zielig of vreemd voorgesteld, integendeel; Pieter en Bregje komen fel voor haar op. Ook enkele andere relaties tussen de kinderen binnen de ‘club’ geven een meerwaarde aan het verhaal, die zeker door de lezers zullen herkend worden.
Het verhaal leest vlot, maar er komen nogal wat typisch Nederlandse woorden in voor die bij Vlaamse kinderen misschien wat vreemd overkomen.
De illustraties spreken waarschijnlijk niet iedereen aan.
Geen grote literatuur maar zeker het lezen waard.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005