Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Onder water, boven water

 Reeks:

 Avontuur voor peuter en
 kleuter

 Auteur:

 Annemarie van Haeringen

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Annemarie van Haeringen

 ISBN:

 90-276-4791-7

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 egoïsme

 Prijs: €

 4,50

 

 

Spin had lekker gekookt en wilde net beginnen eten toen Schildpad langskwam. Eigenlijk had Spin geen zin in het bezoek van Schildpad maar toch nodigde hij Schildpad uit een hapje mee te eten. Maar Schildpad was stoffig en moest zich eerst gaan wassen van Spin. Ondertussen begon Spin te eten en toen Schildpad eindelijk terugkwam, lagen er enkel nog wat kruimels voor hem. De volgende dag ging Spin boodschappen doen op de markt. Hij ontdekte dat hij geen geld bij zich had. Hij vroeg of Schildpad hem wat geld kon lenen. Schildpad nodigde Spin uit bij hem te komen eten. Schildpad woonde onder water en het was moeilijk voor Spin om de bodem te bereiken. Hij ging thuis zijn jas aandoen, stopte die vol stenen en dook opnieuw naar beneden. Schildpad vond het wel erg onbeleefd met een jas aan tafel zitten en zonder nadenken trok Spin zijn jas uit. Spin dreef naar boven en Schildpad riep hem na: “Wie slechts kruimels zaait, zal geen taarten oogsten!”

Een moderne fabel met een duidelijke moraal aan het einde. Spin krijgt een koekje van eigen deeg. Het verhaal is erg goed opgebouwd, duidelijke zinnen en prachtige illustraties. De aquarellen zijn oogstrelend mooi. Kleuters kunnen zich perfect in de personages inleven en het verhaal nodigt uit tot een gesprekje nadien: over gevoelens, over de moraal van dit verhaal. Ze kunnen het verhaal makkelijk projecteren op hun eigen leefwereld.
Dit verhaal verscheen eerder (1997) maar werd speciaal voor deze goedkope reeks opnieuw uitgegeven. Elke maand verschijnt er een prentenboek van een bekende schrijver en illustrator in deze goedkope editie.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005