Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een lek in de hel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Bernauw

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-5933-029-3

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 Karel de Grote, humor

 Prijs: €

 14,95

 

 

Een episode uit het leven van Karel de Grote verteld door een kroniekschrijver die vooral de figuur van ridder Roland van dichtbij volgt. Er gebeuren erg vreemde dingen waarin monsters en engelen voorkomen; rare snuiters zoals Angoulaffre met de Gele Tanden, een verliefde leeuw met de naam Oghris enz. Zoals het in die tijd de gewoonte was trekt men vaak ten strijde; in een tornooi of een veldtocht en vallen er heel wat doden, gewonden en andere slachtoffers. Maar de verteller blijft er opvallend vrolijk bij.

Een knotsgek verhaal over Karel de Grote en een aantal figuren rondom hem. De schrijver laat een kroniekschrijver aan het woord die deze ‘ware kronieken’ vertelt alsof het een goeie mop is die hij vertelt; erg grappig en vrolijk. Geen diepe ontleding van personages of intriges, maar geestig vermaak al vallen de slachtoffers met bosjes en ziet het slagveld rood van het bloed. De achterflap maakt de vergelijking met Monthy Python en dat is niet overdreven: droge humor, geestig, luchtig.
Het verhaal leest heel vlot en is prima als ontspannende lectuur. De auteur vermeldt dat hij een vrije bewerking heeft gemaakt van ‘The Legend of the Croquemitaine’ uit de 19de eeuw, wat op zich al een vrije bewerking was van een ander werk. Dus geen authentiek verhaal maar wel erg leuk om te lezen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005