Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Baldurs gebeente

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mary Arrigan

 Aantal blz.

 200

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-383-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Han van der Vegt

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 viking, vriendschap, ratten, griezelen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Finn voelt zich absoluut niet goed als hij Tara ontmoet, een erg openhartig en eerlijk meisje. Ze vinden een doodshoofd op een oude geheimzinnige vikingbegraafplaats. Finn neemt hem mee naar het huis waar hij verblijft. Dat is het begin van een nachtmerrie, waarin ontelbare ratten het op Finn gemunt lijken te hebben. Finn komt het geheim van het doodshoofd te weten, maar dan begint er een ongelijke race tegen de tijd, het Kwaad en de ratten.

Spannend, origineel en griezelig verhaal waarin ratten een hele grote rol spelen. De twee kinderen worden goed geschetst en zijn elkaars tegenpolen. Finn is in zichzelf gekeerd, zwijgzaam en wantrouwend terwijl Tara erg open is, vrolijk en een echte flapuit. In de loop van het verhaal leren zij elkaar beter en beter kennen en waarderen. Ook hun leefomgeving verschilt erg. Finn woont bij een boer terwijl Tara op een oud landhuis woont. De schrijfster diept de personages van de twee kinderen heel nauwgezet uit.
De geest van de Vikinghoofdman komt ook geloofwaardig over. Finns sympathie voor hem en Tara’s ongeloof daarover komen uitgebreid aan bod.
De schrijfster weet een dreigende, griezelige sfeer te scheppen die ze erg beeldend en spannend beschrijft. Het uitgangspunt is origineel omdat het niet de geest is die voor de griezelige sfeer zorgt, maar wel de ratten en hun meester.
Het verhaal leest heel vlot en is geschreven in een makkelijk leesbare taal; griezelig avontuur en rustigere scènes wisselen elkaar af, met de mystiek van het oude Ierland als decor.
Ideaal om te lezen, zittend op een heuvel in Ierland. Maar ook hier blijft het een heerlijk spannend verhaal.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005