Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Heb ík dat!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lenny Duijvelaar

 Aantal blz.

 244

 Illustrator:

 Sorlyn van Wittenberghe

 ISBN:

 90-269-2766-5

 Uitgever:

 MOM/ Unieboek

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 informatief, puberteit

 Prijs: €

 14,99

 

 

In 33 hoofdstukjes komen allerlei problemen die jongeren ondervinden bij het opgroeien aan bod. Er zijn getuigenissen van jongeren, gedichten en vooral veel informatie die duidelijkheid brengen over opgroeien, vrijen, liefde, vrienden, gescheiden ouders, huilen, drank, zakgeld, roken enz. Elk hoofdstuk eindigt met een reeks tips om het behandelde struikelblok het hoofd te bieden. Achteraan is nog een register opgenomen.

Een heel uitgebreid boek dat jongeren in de eerste plaats tracht gerust te stellen in die turbulente periode van de puberteit. De auteur, zelf kinderpsycholoog, wil de jongeren vooral op het hart drukken dat andere jongeren nét dezelfde problemen hebben; dat hij/zij niet de enige is die het soms moeilijk kan hebben of het idee kan hebben dat hij/zij er alleen voor staat.
De tekst is in eenvoudige taal geschreven, op een luchtige manier en makkelijk verstaanbaar, zonder de ideeën of tips te willen opdringen. Dikwijls pikt de auteur in op een korte getuigenis van een jongere, zodat de lezer echt meer uitleg krijgt over concrete feiten: van lichamelijke veranderingen, over SOA’s, pesten, zakgeld, vegetariër worden of niet, tot afscheid nemen en drugs; dingen die de doelgroep zeker bezighouden.
De tips achter elk hoofdstukje trachten de jongere een hulp te bieden om het probleem eens langs een andere kant te bekijken of eens iets anders te doen, zodat het probleem geen probleem blijft of makkelijker kan verwerkt worden.
Natuurlijk blijft het een volwassene die naar de jongeren toe haar ideeën wil overbrengen en net dat kan sommige jongeren er al vanaf houden om te doen wat zij voorstelt.
Geen boek om in één keer door te lezen, maar om regelmatig terug op te nemen als de jongere het (weer) eens moeilijk heeft met zichzelf of met anderen; een naslagwerk.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005