Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zwarte vulkaan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ellen Tijsinger

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (omslag) Helen van Vliet

 ISBN:

 90-00-03124-9

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Nicaragua, armoede, andere cultuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Francisco droomt dat hij de beste schoenpoetser wordt van Nicaragua. Maar in werkelijkheid gaat hij een tijd ’s morgens naar school en helpt ’s middags hout te sprokkelen, gaat met zijn moeder naar het slachthuis, verkoopt maïskoeken op de markt of werkt in de leerlooierij van zijn vader… Hij krijgt twee kuikentjes waarvan er één uitgroeit tot een mooi haantje. Als zijn oom met zijn haan hanengevechten wint, verandert Fransico’s leven drastisch.

Dit boek is al aan zijn derde herdruk en oorspronkelijk werd het uitgegeven in 1996. De schrijfster schetst het leven van de kinderen en de volwassenen in Nicaragua. We krijgen een beeld van die samenleving door de ogen van Francisco die school maar niks vindt en schoenpoetser wil worden. We maken kennis met wat Francisco allemaal doet, wie hij ontmoet, waar hij heengaat en zodoende leren we hoe de mensen daar leven. En dat is totaal anders dan hier in ons Westers wereldje.
De schrijfster wil met dit boek geen spannend verhaal schrijven, maar de jonge lezer van bij ons duidelijk maken dat het leven niet overal even gemakkelijk is, ook niet voor de kinderen die er leven. Dat doet ze aan de hand van een aantal gewone, dagdagelijkse  dingen die Francisco meemaakt of doet.
De titel verwijst naar een gebeurtenis die belangrijke gevolgen zal hebben voor Francisco en zijn hele familie, maar geeft niet direct weer waarover het verhaal gaat.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005