Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zeemeermin

 Reeks:

 Bizon roze

 Auteur:

 Bies van Ede

 Aantal blz.

 66

 Illustrator:

 Yolanda Eveleens

 ISBN:

 90-276-4817-4

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 zeewezens, legende

 Prijs: €

 9,00

 

 

Trijn, de zus van Henk, heeft een zeemeermin gezien in een meer achter de dijk. De mensen van het dorp nemen haar gevangen en stoppen haar in een huisje, waar iedereen ze wil komen bekijken. Niemand kan haar verstaan, behalve Henk. Hij hoort haar praten in zijn hoofd. Zij wil terug naar de zee. Maar dan moet ze naar een andere stad. Henk krijgt een zoen omdat hij haar wilde helpen. Daardoor gebeuren er vreemde dingen met Henk.

Een oude Nederlandse legende verteld in een eenvoudige taal (AVI 5), maar heel vloeiend geschreven en vlot leesbaar. Er is een overzichtelijke bladspiegel en er werd een grote letter gebruikt. Alle zinnen beginnen op een nieuwe regel, zodat minder goede lezers de draad niet kwijtraken.
De personages zijn herkenbaar beschreven; Henk en Trijn zijn eenvoudige kinderen die leefden in een tijd waarin men in vreemde wezens geloofde. De kinderen laten zich niet meeslepen in de ongezonde belangstelling van de volwassenen, maar willen de ongelukkige meermin helpen, voor zover zij dat kunnen.
De tien paginagrote illustraties zijn nogal braaf en geven weinig meerwaarde aan het verhaal.
Een rechtlijnig verhaal van een origineel gegeven dat boeiend verwoord wordt.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005