Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De man die gewist was

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 73

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-374-2

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie van Ewyck

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 detective, humor

 Prijs: €

 9,95

 

 

De rijke Amerikaan Joe Carter roept de hulp in van het detectivebureau van Tim Diamant om Lenny Smile op te sporen. Die is hoofd van een liefdadigheidorganisatie die door Joe Carter dik wordt gesponsord. Joe wilde nu Lenny komen opzoeken maar die is dus plots spoorloos. Het is aan de Diamant-broertjes om de zaak uit te pluizen en dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Typisch Diamant-broertjes verhaal, waarbij Nick, het jongere broertje van Tim eigenlijk de zaak uitpluist. Zijn broer Tim is zoals steeds aan de slome kant, begrijpt alles verkeerd of zegt de verkeerde dingen op de verkeerde momenten, waardoor de broertjes telkens weer in benarde situaties terechtkomen. Zoals in de andere Diamant-verhalen speelt ook hier de auteur graag met taal, Tim die uitdrukkingen letterlijk opneemt bijvoorbeeld, waardoor er grappige situaties ontstaan. Het verhaal is in een makkelijk leesbare taal geschreven en leest dan ook heel vlot.
Het helpt wel als je reeds andere verhalen van de broers hebt gelezen omdat je dan onmiddellijk mee de humor begrijpt en de manier van reageren van de slome Tim snapt.
Het verhaal is niet erg lang, maar er zitten ook nu weer enkele spitsvondigheden in, waar je als argeloze lezer toch over leest terwijl die je in het verhaal al op weg kunnen zetten om de ontknoping op voorhand te kennen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005