Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De jacht op de laatste draak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sherryl Jordan

 Aantal blz.

 247

 Illustrator:

 Marijke Meesrman

 ISBN:

 90-5016-375-0

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Willem Verhulst

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 draken, middeleeuwen, China, Engeland

 Prijs: €

 15,95

 

 

Jude uit Doran vertelt zijn wedervaren aan een scribent, een monnik die boeken schrijft. Hij vertelt van zijn omzwervingen nadat zijn dorp samen met heel zijn familie verbrand was door het vuur van een draak. Samen met Jing-Wei, een Chinees meisje dat hij bevrijdt uit een kooi van kermisgangers, komt hij bij Lan, eveneens een Chinese vrouw. Zij helpt Jing-Wei en geeft hen de opdracht én de kennis om de draak te verslaan. Maar Jude twijfelt, hij is bang.

Dit originele verhaal is op een bijzondere manier opgebouwd. Het hoofdpersonage zelf vertelt wat er gebeurt. Hij vertelt het aan een monnik die alles opschrijft. Als lezer krijg je dus de tekst die de monnik geschreven heeft. Hij schrijft letterlijk alles op wat Jude zegt, dus begint elk hoofdstuk met wat Jude zegt als hij binnenkomt, en eindigt ook met andere opmerkingen van Jude buiten zijn belevenissen met de draak.
Uit deze kroniek maak je als lezer op dat Jude geen held is, maar eigenlijk een gewone boerenjongen. Tijdens zijn verhaal leer je hem beter kennen en zie je hem worstelen met zijn twijfels, zijn angsten, zijn boosheid. Dit terwijl Jing-Wei een veel harder leven heeft gehad dan Jude maar daar niet onder lijdt, open in het leven staat en gericht doorgaat in haar handelen. Ook de vrouw Lan wordt zo beschreven. Beiden maken ze het Jude duidelijk dat hij gebukt gaat onder zelfmedelijden en dat niet de vuurspuwende draak maar de draken in zijn eigen hoofd het grootste gevaar vormen: zijn angst, zijn woede, zijn vooringenomenheid, zijn twijfels enz. En pas als hij zijn hele verhaal aan de monnik heeft vertelt, en zijn relatie met Jing-Wei eindelijk voor hem duidelijk is, komt hij ook in het reine met zichzelf.
Het gegeven van de vuurspuwende en dood-en-ellende-zaaiende draak komt niet ongeloofwaardig over. Het wordt zodanig opgebouwd dat je dat als lezer gewoon aanvaardt. De dreiging van de draak is hier ook meer aanwezig als katalysator; het begint wel met hem, maar in feite draait het verhaal om Jude en zijn kijk naar de wereld, naar anderen en naar zichzelf.
Daarnaast komen af en toe ook de verschillen aan bod tussen de Chinese maatschappij en die van het Engeland uit de Middeleeuwen.
Het verhaal vraagt wel enige bereidheid van de lezer om er mee in te stappen, door te bijten, mee te denken; ook over zijn/haar houding in de maatschappij.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005