Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De grap

 Reeks:

 Fahrenheit-reeks

 Auteur:

 Gerrit Janssens

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 (Omslag) Getty Images

 ISBN:

 90-317-1868-8

 Uitgever :

 Averbode

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Thema’s:

 vriendschap, communicatie

 Prijs: €

 5,00

 

 

Vrijdagavond. Storm en regen. Beer en Sim halen samen een streek uit bij de motorgroep ‘de Muggen’. Het begon als een grap. Een grap waar Sim, een stille integere jongen, zich niet lekker bij voelt. Hij gedraagt zich anders sinds dat moment. Vooral thuis bij zijn vader. Dan is de plant aan de gevel van Sims huis plots stuk gemaakt. Heeft dit iets te maken met die vrijdagavond? Zitten de Muggen er voor iets tussen? Beer kan niet anders dan tegenover zijn vriend de waarheid te vertellen. Wat als een grap begon, eindigt met een rotstreek…

De kracht van dit verhaal is ondermeer dat alles heel aannemelijk en rustig wordt verteld vanuit het personage van Sim. Hij blikt terug op de gebeurtenis met zijn vriend. Door dit personage in relatie te zetten met zijn vader, een vriendin, zijn vriend en de situatie, krijg je een scherp beeld van zijn karakter. Deze relaties worden erg mooi beschreven en neergezet. Je kan het verhaal zien als een film in je hoofd.
Het is geschreven in een vlotte toegankelijke taal. Korte zinnen waar je de gedachten van Sim bij leest als commentaar op wat er gebeurt.
Het verhaal gaat echt over vriendschap en de relaties ‘tussen’, waarbij woorden een belangrijke rol spelen. Een mooi verhaal met een hartverwarmend einde! 


Marijke Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005