Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Cayo Esquelito

 Reeks:

 Alex Rider

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 247

 Illustrator:

 (omslag) Marcel Rouffa

 ISBN:

 90-5016-373-4

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie van Ewyck

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 spionage, thriller, avontuur

 Prijs: €

 16,95

 

 

Alex Rider, veertien jaar, heeft al enkele klusjes opgeknapt voor MI6, de geheime dienst van Engeland. Als zijn medewerking wordt gevraagd bij het tennistoernooi van Wimbledon, haalt hij zich de wraak van een Oosterse triade op zijn nek. Om aan hen te ontkomen, aanvaardt hij een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht op Cayo Esquelito, maar hij weet niet wat hem daar te wachten staat…

Derde deel van de spannende reeks rond Alex Rider, een James Bond figuur in kinderformaat. Net als in de twee vorige delen, Bolbliksem en Point Blanc komt Alex ongewild terecht in een spiraal van avonturen en gevaarlijke situaties, wordt hij meermaals in het nauw gedreven en staat zijn leven op het spel. Toch lukt het hem iedere keer om het hoofd boven water te houden en uiteindelijk de mensheid te redden van een vreselijke ramp.
De auteur is een meester in het vertellen van spannende situaties en de lezer in de ban te houden. Het verhaal loopt als een sneltrein; Alex heeft de ene situatie nog niet het hoofd geboden of een volgende biedt zich al aan. De actie, in alle mogelijke omgevingen, spat van de bladzijden. Toch lukt het de auteur om het geheel geloofwaardig te laten overkomen. Hij heeft oog voor details en beschrijft mensen, plaatsen en gebeurtenissen zeer minutieus, waardoor de lezer een heel duidelijk beeld krijgt van wat er gebeurt: hij ziet als het ware de film van het gebeuren in zijn hoofd. Ook de figuur van Alex wordt levensecht en herkenbaar beschreven.
De parallellen met een James Bond verhaal zijn legio: een geheim bureau, een bezorgde vrouwenfiguur (in dit geval meer een moederfiguur), een technicus die Alex bijzondere ‘speeltjes’ meegeeft waarmee hij zich kan verdedigen, enz.
Ongecompliceerd maar ingenieus opgebouwd lees je dit verhaal in één ruk uit! Zalige ontspanning!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005