Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Toen Faas niet thuiskwam

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martha Heesen

 Aantal blz.

 84

 Illustrator:

 (omslag) Virpi van Benthem

 ISBN:

 90-451-0030-4

 Uitgever:

  Querido

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 familie, anders zijn

 Prijs: €

 11,50

 

 

De dertienjarige Petrus moet het huishouden vlot laten verlopen na het overlijden van zijn moeder. Zijn vader loopt verdwaasd rond en zijn broertje Faas is onhandelbaar. Faas en zijn moeder waren twee handen op één buik, ze voelden elkaar perfect aan en Faas kon met al zijn verhalen bij haar terecht. Ze leefden in dezelfde wereld en die leek helemaal anders dan de echte wereld. Faas bleef verweesd achter toen zijn moeder stierf want zijn vader en broer geraakten niet in zijn wereld. Faas trok er op uit, de natuur in. Hij had bepaalde plekjes die hij steeds weer opzocht en Petrus moest hem steeds gaan zoeken. Als zijn ouders dat probeerden konden ze Faas nooit vinden, maar Petrus wist altijd waar Faas zat. Wanneer Faas midden in de nacht wegsluipt en niet terugkomt, wordt vader wanhopig en is het weer Petrus die Faas terugvindt. De dag daarna wil Petrus proberen om zijn vader en Faas bij elkaar te brengen. De hele dag probeert hij zijn vader op het juiste spoor te zetten en op het einde van de dag zit er niets anders op dan Faas mee te sleuren naar zijn vader.

Dit boek beschrijft één dag, maar gebruikt verschillende terugblikken om een beter beeld te krijgen van de gezinssituatie. Moeder en Faas zijn van hetzelfde hout gesneden, en vader en Petrus staan daar buiten. Zo voelen ze zich ook, buitengesloten uit een gevoelige intieme relatie. Toch leeft Faas vooral in zijn eigen wereld, geïnteresseerd in al wat leeft en beweegt, zich van geen kwaad bewust, open voor experimenten. Vader voelt zich overbodig, moeder heeft Faas en vader slaagt er niet in tot Faas door te dringen. Daardoor voelt hij zich machteloos, ook als Petrus voor de zoveelste keer Faas moet terugvinden. Al die gevoelens worden versterkt na moeders dood, en vinden uiteindelijk een uitlaatklep op deze beschreven dag. Faas is een complex figuur maar Petrus vormt hier de kern, hij laat alles draaien en uiteindelijk is hij de as, de persoon waar de anderen op steunen. Faas wordt niet gevonden zonder hem en zijn vader kan zich alleen staande houden dankzij hem.
Een psychologisch sterk uitgewerkt verhaal dat intrigeert en je gedachten nog een hele tijd bezighoudt. De terugblikken werden perfect getimed in het verloop van de dag, ze vullen het totaalbeeld aan tot je een volledige kijk hebt op alle gebeurtenissen. Geen actie of spanning bij de gebeurtenissen maar vooral in de gevoelswereld van deze familie.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005