Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Suske en Wiske ruimteboek

 Reeks:

 Slim bekeken

 Auteur:

 Govert Schilling

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 Jeff Broeckx

 ISBN:

 90-77-07802-9

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 ruimte

 Prijs: €

 10,95

 

 

In 19 onderdeeltjes wordt de ruimte aan een nader onderzoek onderworpen; de maan, de zon, sterren, het zonnestelsel, de planeten, een zwart gat, het heelal, telescopen… Korte teksten en vele foto’s geven de lezer informatie. Illustraties van Suske en Wiske en korte gesprekjes tussen hen beiden komen regelmatig voor. Er staat ook een ruimtequiz in en achteraan een aantal nuttige adressen om meer informatie te kunnen zoeken.

De teksten zijn erg duidelijk in een eenvoudige taal geschreven zodat ze voor iedereen die het leest, jong of oud, verstaanbaar zijn. Hoewel er heel wat tekst in staat, komt dat niet overladen over: vele foto’s verduidelijken de tekst en illustraties verluchtigen het geheel. (Eigenlijk zijn de tekstjes en illustraties van Suske en Wiske niet noodzakelijk) De tekst over een bepaald onderwerp is op zijn beurt nog eens onderverdeeld in korte stukjes, telkens met een titeltje. Daardoor leest het geheel erg vlot. De lezer kan over de verschillende onderwerpen snel informatie verwerven.
Leuk is ook dat er heel regelmatig kleine “wist je dat”-jes staan die over een klein gegeven (fait-divers) iets vertellen. Om de gigantische proporties van enkele gegevens weer te geven (o.a. de afstanden tussen de planeten of de grootte van de zon) geeft men vergelijkingen die voor de lezer herkenbaar en begrijpelijk zijn.
Enkele foto’s staan niet helemaal op de juiste plek, en een enkel onderdeel is niet helemaal duidelijk of verlangt reeds voorkennis, maar deze zijn heel beperkt.
Als eerste kennismaking met de ruimte zeker de moeite waard. Een geďnteresseerd lezer zal dan wel verder op zoek gaan naar meer.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005