Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Jaap de krokodil

 Reeks:

 Bij-de-hand

 Auteur:

 Stefan Boonen

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Caroline Heens

 ISBN:

 90-6822-940-0

 Uitgever:

 Mozaiek (Clavis)

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 tandverzorging en -hygiëne

 Prijs: €

 12,50

 

 

“Op een nacht verschijnt er bij Emma op de kamer opeens iets groots en groens, met grote tanden en een lange staart. Jaap de krokodil heeft een probleempje met zijn tanden, een verduveld lastig probleempje. Emma kan Jaap veel goede raad geven. Maar dat gaatje in zijn grootste tand… dat kan alleen papa verhelpen.”

Het verhaal begint redelijk spannend: Emma ligt in haar bedje, droomt over een krokodil, wordt wakker en ziet iets bewegen bij het raam… Het is Jaap, de krokodil die zich gezellig bij Emma in bed nestelt. Van de aanvankelijke angst is niets meer te merken, Emma gruwelt een beetje van zijn stank en ziet van dichtbij dat Jaaps tanden erg vies zijn. Jaap blijkt zijn tanden nooit te poetsen en heeft nu vreselijke kiespijn. De papa van Emma is tandarts, daarom is Jaap naar hun huis gekomen. Emma poetst de tanden van Jaap (met een wasknijper op haar neus) en loodst hem daarna verkleed als mevrouw naar de wachtkamer van haar papa. Papa fluistert in Emma’s oor dat die mevrouw wel erg op een krokodil lijkt maar doet gewoon zijn werk. Het gaatje in Jaaps tand had voorkomen kunnen worden! Jaap krijgt de gouden raad zijn tanden twee keer per dag te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Het verhaal werd rijkelijk geïllustreerd met aantrekkelijke, paginagrote, felgekleurde tekeningen. Het boek sluit af met acht “tips voor wijze tanden”, tips over tandenborstels, tandpasta en een bezoekje aan de tandarts.
Dit boek maakt deel uit van de reeks bij-de-hand, “speelse, kleurrijke prentenboeken met een informatief toemaatje. Deze boeken kunnen een pedagogisch hulpmiddel zijn voor ouders, leerkrachten en opvoeders. Maar bovenal staan ze voor gonzend leesplezier!”


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005