Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Mosland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Johanna Nilsson

 Aantal blz.

 118

 Illustrator:

 Tina Duyvejonck

 ISBN:

 90-5933-016-1

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 filosoferen, communicatie tussen mensen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Sebastian brengt de zomer door in een vakantiehuisje in een groot bos, samen met zijn ouders die de hele tijd ruziën en zich niet om hem bekommeren. Op een nacht, als hij ervandoor gaat, leert hij het meisje Robin kennen. Zij woont in het bos. Samen voeren ze bijzondere gesprekken. Robin leeft met een groot geheim, dat Sebastian pas na lange tijd weet te ontdekken.

Een bijzonder intrigerend verhaal dat de lezer voortdurend aanzet tot nadenken over zijn eigen situatie.
Een fragment: Robin sliep aan één stuk door terwijl ik de hele nacht de wacht hield. Ik had het gevoel dat ze me nodig had. En ik bedacht dat dat wel het allerbelangrijkste is, dat iemand je nodig heeft. Daarna dacht ik aan mama en papa en ik voelde een steek van pijn. Want ik verlangde er ook naar dat iemand over mij zou waken. Iedereen heeft iemand nodig. Iemand die over je waakt. Alle kleine mensen. Alle grote.
Door het zeer bijzondere en fijne taalgebruik weet de auteur een erg speciale sfeer te scheppen. Ze legt de beide kinderen zoveel bedenkingen in de mond dat je als lezer het verhaal eigenlijk met heel kleine stukjes moet lezen, of het geheel nog zeker een tweede keer moet lezen. Zoveel staat erin om over na te denken.
Het verhaal is in de ik-vorm geschreven, vanuit het standpunt van Sebastian, die zijn wereld niet goed begrijpt, en doorheen Robins gesprekken een beter inzicht krijgt in het leven.
De beide kinderen komen in de omgeving ook nog andere figuren tegen, die eveneens tot nadenken stemmen. Het zou zeer boeiend zijn om met een groep kinderen van gedachten te wisselen over hun ervaringen en bedenkingen bij het lezen van dit verhaal. Het verhaal vraagt wel enige leeservaring en bereidheid om mee te denken over het gegeven. Wie een spannend of grappig verhaal zoekt, komt hier niet aan zijn trekken.
De tekeningen spreken echter niet aan en zijn te summier, te ‘kinderlijk’ voor de beoogde lezersgroep.
Een zeer bijzonder en ‘rijk’ boek.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005