Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Harry Potters wetenschap

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Highfield

 Aantal blz.

 336

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-712-0682-3

 Uitgever:

 Het Spectrum/Standaard

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Jan Willem Nienhuys

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 magie, wetenschap

 Prijs: €

 17,75

 

 

De magie in de boeken van Harry Potter wordt hier zeer aandachtig bestudeerd en ontleed. De auteur zal proberen de magische gebeurtenissen in een wetenschappelijk kleedje te steken. Heel wat ‘magie’ lijkt immers te verklaren via wetenschappelijke feiten en onderzoeken. Wat voor de ene mens magie is, is voor een ander een alledaagse gebeurtenis. De magie in de boeken van Harry Potter lijkt fantastisch maar heel wat is wetenschappelijk te verklaren.

De samenhang tussen magie en wetenschap wordt getoond in 15 hoofdstukken. Een element uit de verhalen van Harry Potter, bvb. vliegen op bezems, leidt ons langs de NASA, aërodynamica, antizwaartekracht, levitatie, wormgaten, kwantummechanica, Einstein en teleportatie. Ook andere onderwerpen zoals de onzichtbaarheidsmantel of de uilen leiden ons langs verrassende wetenschappelijke onthullingen. De auteur benadert de magie vanuit verschillende invalshoeken en kan daardoor blijven boeien. Zijn wetenschappelijke kennis zorgt ervoor dat hij verrassende verbanden kan leggen en met originele zienswijzen kan uitpakken.

De gegeven uitleg is overzichtelijk uitgewerkt maar vraagt toch wel enig wetenschappelijk inzicht. De tekst is vlot met een humoristisch tintje. Een indrukwekkende bibliografie sluit het geheel af en zet de geïnteresseerden op weg naar verder onderzoek.
Dit is geen tussendoortje voor Harry Potter-liefhebbers maar een boeiend naslagwerk voor wetenschappers-in-spé. 


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart 2005