Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De heks van Axel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hedwig van de Velde

 Aantal blz.

 272

 Illustrator:

 (omslag) Jan De Maesschalck

 ISBN:

 90-5908-050-5

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 weeskinderen, beeldenstorm, vriendschap

 Prijs: €

 15,95

 

 

Hulst, 1563. Tanne vlucht uit het weeshuis en vindt een onderkomen bij haar vriendin Rose. Ook haar vriendje Fielke vlucht en wordt het hulpje van een koopman. En dan is er Daan, die Tanne nog kent van toen ze nog een kind was en die haar hart sneller doet kloppen. Maar Daan studeert en zal priester worden. Tanne is in de war. De drie kinderen worden heen en weer geslingerd in een wereld waarin ze het houvast verliezen. Er gebeuren vreemde dingen om hen heen. Tanne gaat op zoek naar haar eigen verleden, maar stoot op een muur; niemand wil iets zeggen. Ondertussen broeit er iets in de stad. Er zijn mensen die een andere godsdienst preken, de mensen raken verdeeld. Er komt opstand, ketterverbrandingen en ook Tanne wordt een heks genoemd. Waar vindt ze de waarheid?

Erg knap geconstrueerd verhaal over de tijd van de geuzenopstand en inquisitie bekeken vanuit het gezichtspunt van de drie kinderen, Tanne in het bijzonder. De auteur weet de lezer in de ban te krijgen van dit meeslepend verhaal. De verhaallijnen zijn erg knap ineengeweven en pas op het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.
De verschillende personages zijn levensecht en herkenbaar beschreven. De zoektocht van Tanne naar haar eigen mysterieuze verleden geeft de lezer een klare kijk op de toenmalige tijdsgeest. De houding van de Kerk en van gezagsdragers tegenover het leven van de gewone mensen wordt duidelijk in beeld gebracht. De lezer krijgt op een eenvoudige manier verhelderende informatie over de periode van de Beeldenstorm en de reden daarvan zonder dat het een geschiedenisles wordt. Ook het kader waarin het verhaal speelt is origineel gekozen; nu eens niet grootsteden als Antwerpen of Brugge, maar het provinciestadje Hulst en omstreken vormt het decor van dit verhaal.
De auteur gebruikt een heel mooie, beeldende taal, die toch gemakkelijk leest.
Een historisch verhaal dat zeer de moeite waard is; een aanrader!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005