Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Adriana, mijn varkentje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ettie Huizing

 Aantal blz.

 79

 Illustrator:

 Tammar Rubinstein

 ISBN:

 90-6249-414-5

 Uitgever:

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 varkens

 Prijs: €

 10,45

 

 

Op een grote varkensboerderij worden elf biggetjes geboren. Het laatst geboren varkentje is kleiner, heeft een scheve snuit en schreeuwt het hardst van allemaal. Alle biggetjes krijgen van hun moeder de gouden raad zich voor de varkenskoopman te verstoppen als die komt. Alleen het kleinste biggetje slaagt erin te ontsnappen. Op haar zwerftocht ontmoet ze verschillende dieren waarmee ze wil spelen zoals ze steeds met haar broertjes en zusjes heeft gespeeld. Ze brengt de nacht door bij koeien, die ze ‘de reuzinnen in de wei’ noemt, ze ontmoet een kat, een eekhoorn en een muis maar ze kan bij niemand blijven wonen. Door een grommende hond komt het biggetje op de baan terecht waar ze door een auto wordt aangereden. Half bewusteloos wordt ze door een vrouw en haar dochtertje in de auto gedragen. Die nemen haar mee naar huis waar ze door een dierenarts wordt verzorgd. Ze krijgt een hok en een naam en mag bij het gezin blijven wonen. Maar na een tijdje voelt Adriana zich steeds minder gelukkig. Daarom besluiten ze Adriana naar de boerderij van boer Jelle te verhuizen. Daar wonen een heleboel andere varkentjes en wordt Adriana heel gelukkig…

Een grappig en ontroerend fabelachtig verhaal over een dapper en nieuwsgierig varkentje dat aan de dood ontsnapt en op avontuur gaat. Het verhaal heeft een lekker tempo en de personages zijn goed uitgewerkt. Het nieuwsgierige varkentje zorgt soms voor hilarische momenten in het boek door haar beperkte kennis van de wereld. De potloodtekeningen in het boek zijn schattig en erg sfeervol. Een leuk boek om voor te lezen vanaf zes jaar of om zelf te lezen vanaf acht jaar.
En voor alle varkensliefhebbers interessant om weten: de auteur schenkt de royalty’s van dit boek aan de Stichting Varkens in Nood.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005