Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 1000 quizvragenboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter Smit

 Aantal blz.

 255

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-443-0636-7

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 quizvragen

 Prijs: €

 13,50

 

 

Elf thema’s, onderverdeeld in 10 tot 20 reeksen van telkens 5 vragen, met een inleidend tekstje. Na elk thema staan de antwoorden. Er is een voorwoord en achteraan staan enkele quiztips en spelvoorstellen.

Bij het uittesten van de vragen wordt al snel duidelijk dat je Nederlander moet zijn om heel veel vragen te kunnen oplossen (de eerste zeven reeksen van geografie sla je als Vlaming best over, ze handelen uitsluitend over Nederlandse onderwerpen) en dat de meeste vragen veel te moeilijk zijn voor jongeren. Veel vragen handelen ook over feiten en gebeurtenissen die reeds tientallen jaren achter de rug liggen. Een aantal vragen zijn specifiek gericht naar een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld film, waarbij je al een filmfanaat moet zijn om het antwoord te kennen. Daar komt nog bij dat er foute antwoorden staan opgegeven! Twee voorbeelden: Manneke Pis zou op de Grote markt in Brussel staan en de geboorteplaats van Jezus is Nazareth! Op deze manier wordt het moeilijk juist quizzen.
Dat men erg slordig is te werk gegaan, blijkt ook nog uit het feit dat de titel 1000 quizvragenboek is, maar in het boek staan er 1001 quizvragen; op de achterflap staat dat er tien thema’s zijn, terwijl het er elf zijn; de vermelde thema’s op de achterflap komen ook niet overeen met de thema’s in het boek zelf.

De achterflap stelt het juist: een boek voor quizfanaten en hersengymnasten. Zeker niet voor kinderen vanaf 12 jaar (die zullen al snel ontmoedigd raken als ze zelden een goed antwoord weten).


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005