Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Samen op het eiland Zeekraai

 Reeks:

 Astrid Lindgren Bibliotheek

 Auteur:

 Astrid Lindgren

 Aantal blz.

 285

 Illustrator:

 Alice Hoogstad

 ISBN:

 90-216-1625-4

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Rita Törnqvist-Verschuur

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 vakantie, thuis

 Prijs: €

 17,95

 

Tijdens de zomervakantie trekt de familie Melkerson: vader, dochter en drie zonen, naar een bouwvallig huis op Zeekraai, een klein eiland voor de kust van Zweden. Ze raken snel ingeburgerd in de kleine gemeenschap en beginnen te houden van het leven op het eiland. Vader probeert af en toe iets op te knappen aan het huis, wat meestal mislukt, hij kan beter schrijven dan met zijn handen werken. De jongens beleven allerlei avonturen: de twee oudsten met de meisjestweeling die op het eiland woont en de jongste, Pelle, speelt met Stina, Mops en de hond Bootsman. Malin, de dochter, doet het huishouden en gaat al eens met een jongen op stap, tot groot ongenoegen van haar broers. Hun vakantie is zo’n succes dat ze nadien elke vakantie op het eiland doorbrengen. Tot het huis verkocht gaat worden...

Dit verhaal uit 1965 heeft nog niets aan kracht verloren. Er wordt een sfeer gecreëerd die gezelligheid, vriendschap, liefde voor de natuur, ongedwongenheid en puurheid uitstraalt. Als lezer koester je je mee in die gezelligheid. De personages worden mooi getypeerd: onhandige papa die dol is op zijn kinderen, liefdevolle Malin die alles over heeft voor haar familie, avontuurlijke Johan en Nico en ondernemende Pelle. Bij de tegenspelers maken vooral Mops en Bootsman veel indruk. Het hele boek beschrijft alledaagse belevenissen van deze familie, maar het alledaagse wordt hier superinteressant door de manier van vertellen. Door innemende dialogen en boeiende beschrijvingen verdwijnt het alledaagse en krijgen de belevenissen haast iets sprookjesachtigs. De kern blijft: deze familie houdt van elkaar en staat open voor anderen. Dat blijkt ook op het einde, als het huis moet verkocht worden. Het hele eiland leeft mee wanneer papa Melkerson probeert om de verkoop tegen te houden. En Pelle, de kleinste en stilste jongen, slaagt erin om alles goed af te laten lopen. Deze boodschap krijgen we ook mee: kinderen zijn belangrijk, ze betekenen echt iets ook al lijken ze onopvallend.
In de illustraties vind je enkele details uit het verhaal, maar de echte sfeer van het boek krijgen ze niet te pakken, die bouw je zelf op.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005