Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Het zijn toeren!

 Reeks :

 

 Auteur:

 Geert De Kockere

 Aantal blz.

 70

 Illustrator:

 Johan Devrome

 ISBN :

 90-5838-186-2

 Uitgever :

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 8

 Thema’s:

 dieren, filosoferen

 Prijs: €

 16,20

 

In 1999 verscheen bij De Eenhoorn ‘Allemaal praatjes!’, een boek met vijftien filosofische gesprekken tussen telkens twee verschillende dieren.
’Het zijn toeren!’ lijkt daarop een vervolg: dezelfde auteur, hetzelfde formaat, dezelfde lay-out, dezelfde filosofische ondertoon, een gelijkaardige milde humor en deze keer ook weer vijftien verhaaltjes.
Grote verschillen zijn de illustrator (deze keer niet Klaas Verplancke) en het standpunt van elk verhaal.
In ‘Allemaal praatjes!’ waren dat gesprekken tussen twee dieren, in ‘Het zijn toeren!’ zijn het eerder monologen van één dier. Een soort van filosofische hersenspinsels rond telkens een afgebakend thema.
Zoals Gans die zich afvraagt wat er achter het muurtje is, maar er toch niet over wil (of kan) vliegen en gewoon verder haar weitje kaalvreet.
Of Kip die vandaag een vierkant ei wil leggen, maar als dat uiteindelijk niet lukt is ze niet echt ontevreden en besluit ze dat het tenslotte toch het idee is dat telt.
Schaap vraagt zich af waarom ze geen geit is, tot ze in een weitje verderop een zielig kijkende geit ziet staan. Maar wat die geit denkt, daar heeft Schaap geen vermoeden van…
Zwijn, die bijna jarig is, kan de slaap niet vatten en denkt aldoor aan al die leuke verjaardagsdingen …
Goudvis maakt een verre reis in zijn eigen visbokaal en ontdekt telkens met grote blijheid hoe de nieuwe omgeving ‘verandert’.
Enz. …

De verhaaltjes lijken eenvoudig, maar zijn het niet. Het zijn een soort miniatuurtjes met veel ideeën of gedachten, maar weinig actie. Daardoor vragen ze een grote lees- en/of luisterbereidheid.
Maar ze zijn het (zowel voor kinderen als voor volwassenen) wel waard. Want elk verhaal draagt een mooi soort verwondering in zich en kan zo leiden tot intense momenten om met kinderen te filosoferen over thema’s als verandering, angst, tevredenheid, moed, fantasie, luiheid, enz. …
De verrassende illustraties van Johan Devrome geven de verhalen een stevige meerwaarde. Ze verrijken de humor en weten telkens goed zowel de emotie van het hoofdpersonage, de sfeer van het moment en de omgeving in één beeld te vatten. Ze hebben iets heerlijk karikaturaals. Ook mooi hoe ze de realiteit overstijgen door realistische en herkenbare zaken in een ander perspectief te plaatsen.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005