Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Handenarbeid met kinderen van 9 – 12 jaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ineke Hoekstra

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Ineke Hoekstra / fotografie: Iepe Leeman

 ISBN:

 90-213-3130-6

 Uitgever:

 Cantecleer

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 knutselen, handenarbeid

 Prijs: €

 19,50

 

Een boek vol knutselideeën voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het boek volgt de gebeurtenissen doorheen het schooljaar: herfst, Halloween, Sinterklaas, Kerstmis… Daarna volgen nog een aantal losse ideeën. Voor elk werkstuk is er een korte inleiding; een opsomming van de benodigde materialen, wat de begeleider moet voorbereiden en hoe aan de slag te gaan met kinderen.
Achteraan bevinden zich een aantal te kopiëren patronen voor de knutselwerkjes.

Meer dan 70 werkstukken komen aan bod. Hoewel niet alle werkstukjes origineel zijn, is het wel prettig om deze indeling in de seizoenen en feestdagen samen te vinden. De uitleg is duidelijk en volledig voor de begeleider en vertelt hoe hij ermee aan de slag moet. Toch wordt soms een handeling heel eenvoudig verwoord, terwijl ze het niet is. Fotomateriaal en tekeningen maken de werkwijze visueel duidelijk.
Het gebruikte materiaal is eenvoudig te vinden, meestal kosteloos (eierdozen, doosjes, rolletjes of natuurlijke materialen als dennenappels, schelpjes, takjes…) en in de meeste basisscholen wel aanwezig (lijm, schaartjes, plakkaatverf…).
De te kopiëren tekeningen (met vermelding hoeveel ze moeten vergroot worden) zijn handig voor de begeleider om onzekere of creatief zwakkere kinderen te helpen en te stimuleren.
De hedendaagse beeldopvoeding hecht veel meer waarde aan het proces van creativiteit dan aan het product. Voor hen geeft dit boek geen voldoening.
Het doel van dit boek is de kinderen een tevreden gevoel te geven door het maken van een mooi werkstuk.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005