Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Filosofie voor jonge denkers

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jeremy Weate

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Peter Lawman

 ISBN:

 90-266-1018-1

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 1999

 Vertaler uit…:

 Engels: Marc Schaeffer

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 informatief, filosofie doorheen de eeuwen

 Prijs: €

 13,50

 

Na een inleiding over wat filosofie is en het nut ervan, worden een aantal filosofen onder de loep genomen. Enkele vroege filosofen worden kort beschreven en dan volgen 18 belangrijke filosofen doorheen de eeuwen die telkens op een dubbele pagina worden toegelicht; links een illustratie met korte aanduidingen, rechts een tekst met meer informatie. Dan volgen kort enkele hedendaagse filosofen. In een tweede deel komen al deze filosofen nog eens aan bod, maar nu volgens de verschillende denkrichtingen binnen de filosofie. Achteraan staat een index om snel namen en begrippen op te zoeken.

Dit is geen gemakkelijk boek. Het is echt bestemd voor jongeren die ernstig over het leven en de dingen nadenken en op deze manier een eerste inzicht kunnen verwerven over het denken van de filosofen vroeger en nu. Bij de inleiding en in het eerste deel waarin de belangrijke filosofen aan bod komen is de denkwijze helder, boeiend en op een bevattelijke manier aangebracht. De illustratie op de linkerbladzijde geeft al aanzetten tot wat men op de rechterbladzijde verder verduidelijkt en omgekeerd; vanuit de tekst begrijp je waarom de illustratie zo is gemaakt. Beide pagina’s vullen elkaar aan.
Het tweede deel is veel ingewikkelder, verwarrender en soms saai om lezen. De taal van het tweede deel is ook veel moeilijker dan die van het eerste deel. Er komt ook geen enkele illustratie in voor. Bijna 15 bladzijden pure tekst. Je moet al echt gebeten zijn door de filosofie om dat deel door te lezen en te kunnen bevatten.
Maar alleen al voor het eerste deel is het boek zeker de moeite waard. Het tweede deel lezen gebeurt dan misschien wel enkele jaren later, als ‘De wereld van Sofie’ van Jostein Gaarder lonkt.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005