Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De school is weg

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jacques Vriens

 Aantal blz.

 184

 Illustrator:

 Annet Schaap

 ISBN:

 90-269-9584-9

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 school, brand

 Prijs: €

 11,99

 

Roxanne is nieuw op school. Ze is brutaal en durft heel wat meer dan haar klasgenootjes. Toch heeft ze iets dat Willem aantrekt, hij wil dan ook graag haar vriend zijn. Maar Roxanne is erg wispelturig, het ene moment vindt ze Willem heel lief, even later vindt ze hem een kleuter. Op een dag is ze verdwenen. Ze komt niet naar school en thuis blijkt ze ook niet te zijn. Haar aan drank verslaafde moeder voelt zich schuldig en vraagt aan Willem om haar te zoeken. Tijdens Roxannes verdwijning brandt de school af. Willem is bang, hij vreest dat Roxanne de school in brand gestoken heeft. Maar hij heeft ook gezien dat een meester een smeulende kaars in de vuilnisbak gooide. Zal Roxanne de schuld krijgen?

Een vlot lezend en boeiend verhaal waarin Willem de rode draad vormt. Zijn gevoelens en gedachten sturen de verhaallijn. Je krijgt een duidelijk beeld van Roxanne en voelt net als Willem dat er iets met haar aan de hand is. Je voelt ook dat ze stoer doet om zelf niet in de put te raken. Willem lijkt een doetje maar is toch de held van het verhaal. Hij zoekt Roxanne en probeert haar te helpen, hij gaat op onderzoek in de uitgebrande school en vindt de gestorven schoolpoes, hij praat met zijn ouders om hulp te zoeken voor Roxanne. Die jongen krijgt alle sympathie en verdient ze ook.
De illustraties behouden de sfeer van het verhaal, alhoewel ik me bij het lezen de personages helemaal anders had voorgesteld.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005