Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het raadsel van het bevroren spook

 Reeks:

 Schrikdraad blauw

 Auteur:

 Margaret Mahy

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (omslag) Marcel Rouffa

 ISBN:

 90-5016-376-9

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: John Riedijk

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 avontuur, humor, Antarctica

 Prijs: €

 14,95

 

 

Met het omhangen van een hangertje, wekt Sofie een geest die gevangen zit in een stijfbevroren lichaam in een ijsgrot op Antarctica. Zijn hulpkreet wordt door drie mensen gehoord, die elk om een andere reden op zoek gaan naar de herkomst van de hulpkreet. Er zijn ‘goeden’ en ‘slechten’. Wie zal uiteindelijk zijn doel bereiken? En ten koste van wat?

Heel grappig, losjes en optimistisch geschreven avonturenverhaal over de zoektocht van Sofie’s vader naar een verdwenen schip op Antarctica. Je krijgt het gevoel dat de schrijfster de kans heeft gehad om de schoonheid van Antarctica zelf te aanschouwen en dat door haar personages wil overbrengen bij de lezer. Je steekt zelfs nog één en ander op over dat onbekende werelddeel.
De volwassen personages doen aan ‘overacting’, ze overdrijven, en de enigen die met beide voeten op de grond blijven, zijn uiteindelijk de kinderen. De jongste spruit kan fantastisch communiceren met vogels en op de zuidpool zijn dat de pinguïns.
Zoals in elk wensvervullend avontuur worden de ‘goeden’ achterna gezeten door de ‘slechten’, worden ze in het nauw gedreven maar zullen de ‘slechten’ het moeten bekopen en hun snode plannen zullen niet bewaarheid worden. Mede dankzij de geest in de ijsgrot die tot de familie van goedaardige, vriendelijke geesten behoort.
Het verhaal leest heel gemakkelijk, is geschreven in een heel vlotte taal en laat de lezer onbekommerd genieten.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005