Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Foep is jarig

 Reeks :

 

 Auteur:

 Pieter van de Vliet 

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Emy Franck

 ISBN :

 90-00-03476-0

 Uitgever :

 Piccolo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 2

 Thema’s:

 verjaren, taart

 Prijs: €

 12,50

 

 

Foep, een vrolijk corpulent, smikkelend en smullend varkentje, is jarig. Ze bakt een grote feesttaart, versiert haar huisje en trekt haar mooiste feestkleren aan. Want straks komt de visite …
Maar bakken zonder proeven is onmogelijk voor Foep. Zij proeft telkens slechts één stukje van de taart. Maar vele stukjes later …

Dit kartonboek valt op en distantieert zich van andere soortgelijke prentenboeken  door zijn opvallende lay-out en expressieve prenten.
Met nonchalante, dikke zwarte pennentrekken schetst de illustrator een beweeglijk en karaktervol varkentje. De inkleuring ervan beperkt zich niet binnen de lijntjes, wat de nonchalance en beweeglijkheid vergroot. Deze kernachtige prenten plaatst hij telkens op een meerkleurige achtergrond, waarvan de kleurvlakken afwijken van de traditionele pagina-indeling. Op die kleurvlakken schetst hij met zuinige lijnen ook nog diverse attributen die het geheel lekker vrolijk vullen.
Tenslotte staat ook de sobere tekst in verschillende typografieën afgedrukt tussen de vele tekeningen in, her en der verspreid.
Dit alles bepaalt het speelse en blije karakter van dit boek.
Het verhaal zelf is eenvoudig, herkenbaar en grappig. De vele korte zinnetjes en verklankingen geven het een vlotte vaart mee. De vele herhalingen werken de humor en het herkenbare in de hand en de verschillende (telkens net op tijd ingebouwde) verrassingen voorkomen saaiheid.
Een blij en verrassend verjaardagsboek voor liefhebbers van verjaardagstaart en alle anderen.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005