Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De thuiskomst

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-372-6

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 fantasy, koning Arthur, tijdreizen, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Wanneer Jonas’ grootvader op zijn sterfbed ligt, geeft hij Jonas de opdracht om thuis, op een geheime plaats, een doosje te halen. Wanneer Jonas met het kistje terugkeert en zijn opa het opent, blijkt er een gewone bruine steen in te zitten. Maar wanneer opa die steen vastneemt, begint de steen te stralen en wordt opa weer jong. Hij stapt gezwind zijn bed uit en neemt Jonas mee. En dan blijkt opa opa niet te zijn en Jonas is ook niet wie hij dacht te zijn!

Origineel uitgangspunt om het koning Arthur-verhaal een nieuwe wending te geven. Vlot leesbaar, licht verteerbaar, ontspannend en met de nodige vaart en spanning. Al komen er wel enkele ‘déja-vu’-elementen in, zoals het tijdreizen met een autobus (Harry Potter en de Griezelbusreeks), de slechterik Gerolf die uiteraard in het zwart gekleed gaat, meedogenloos is en jacht maakt op Jonas.
De personages van Jonas en Merlijn zijn wel goed uitgewerkt, vooral Merlijn als de eigenwijze tovenaar die alleen doet wat hij doet en niet altijd even communicatief overkomt omdat hij dat niet nodig vindt. Hij grijpt ook alleen maar in als het écht hachelijk wordt voor Jonas.
Toch leuk voor enkele uren prettig leesplezier.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005