Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Leonie verslindt boeken

 Reeks :

 wonderland

 Auteur:

 Laurence Herbert

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Frédéric du Bus

 ISBN :

 90-303-0475-8

 Uitgever :

 Casterman

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Frans: Els van Delden

 Leeftijd :

 + 7

 Thema’s:

 verhalen, sprookjes, fantasie

 Prijs: €

 6,50

 

 

Leonie, een bijdehand meisje, lijdt aan een vreemde ziekte: ze verslindt (letterlijk)boeken.
Het begint bij lezen en verslinden met de ogen. Maar al snel eet ze haar lievelingsboeken op. Een dokter en een specialist weten geen raad. En als haar ouders alle boeken uit het huis verwijderen, gaat ze gewoon in de leeszaal van de bibliotheek zitten eten alsof het een restaurant was.
Van al die verhalen die ze binnen krijgt gaat ze er ook in geloven. Zo verandert ze in Assepoes, tot grote vreugde van haar ouders.
Maar als ze verandert in Doornroosje en haar honderdjarige slaap aanvat, zijn ze  minder gelukkig. Ze plaatsen een advertentie, en reeds de volgende dag komt er een sprookjesprins opdagen …
Het verdere verloop van dit verhaal is te verrassend en te origineel om hier uit de doeken te doen. Lezen en zelf ontdekken!…

Dit fantasierijke en grappige prentenverhaal laat zich makkelijk lezen en prikkelt je tot zelf fantaseren en wegdromen. Mooi hoe het vertrekt van de realiteit, maar al snel ‘ontspoort’ in een te gekke fantasie, die toch altijd verband houdt met de herkenbare realiteit. Juist deze herkenbaarheid maakt dit verhaal zo boeiend.
De heldere uitwerking van het hoofdpersonage stimuleert een hoge mate van identificatie.
De tekst is geschreven vanuit Leonies vader in de ik-persoon, wat niet altijd even gemakkelijk voor te lezen is. Het is soms te dwingend. Maar laat dit geen nadeel zijn, want los hiervan is hij goed geconstrueerd met een hoge vaart en een rijke  woordenschat. En de verschillende tekststukjes op rijm werken verrassend.
De kleurrijke waterverfprenten passen perfect bij dit verhaal. Ze tonen in al hun expressiviteit en herkenbaarheid ook een hoge mix van realiteit en fantasie.
Een aanrader voor iedereen die houdt van boeken.
Smakelijk!


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005