Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Jij bent mijn mooiste landschap

 Reeks :

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 92

 Illustrator:

 Ted van Lieshout

 ISBN :

 90-258-3740-9

 Uitgever :

 Leopold

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 8

 Thema’s:

 poëzie

 Prijs: €

 17,50

 

 

Onder deze heerlijke titel verschenen een 300-tal gedichten en tekeningen van de veelgeprezen Ted van Lieshout (Gouden Griffel, Zilveren Griffel, Vlag & Wimpel, enz.). Zowel eerder verschenen werk uit 7 bejubelde bundels als nieuwe en niet eerder gebundelde gedichten en prenten vind je hierin terug.

Wat opvalt is de veelzijdigheid van van Lieshout: hij jongleert met taal en slaagt er in om zowel kleine spielereitjes te construeren rond de simpelste onderwerpen (bv. “Ik ben mooi weer. Ik heb het 37 graden.”) als emotioneel geladen gedichten te schrijven rond de diepste emoties.
Hij creëert met juist gekozen woorden beelden die blijven nazinderen. Bv. in het gedicht ‘Herfst’ als de bomen afscheid nemen van de zomer: “Duizend blozende brieven van vaarwel vallen uit de bomen.”
Eenvoud en een ontwapenende humor zijn zijn grote troeven. Maar laat je niet misleiden, die eenvoud zit aan de oppervlakte. Onder die oppervlakte broeit een wereld van emoties en gedachten.
Dit maakt dat zijn gedichten op zich makkelijk leesbaar zijn, maar ze geven hun geheimen slechts langzaam prijs en zodanig beklijven ze je wel.
Qua onderwerpen is hier ook weer veelzijdigheid de juiste benaming: boeken, de zon, de trein, de seizoenen, de dood, huis en thuis, vriendschap en liefde, grootouders en gemis, ouders en opvoeding, enz. …
En wat zo mooi is (en oprecht): hij schuwt geen taboes: pedofilie, masturbatie, homoseksualiteit, alles is bij hem bespreekbaar. Maar altijd wel op een fijne manier vol gevoel en met de gepaste tederheid.
De lay-out laat niets aan het toeval over: grote en kleine prenten, naast de tekst of op de achtergrond, alles heeft zijn plaats.
Ook in zijn illustraties blijkt hij een veelzijdig kunstenaar te zijn: verschillende technieken en stijlen zorgen voor een verrassende variatie. Met een schijnbaar nonchalante pen schetst hij beelden die perfect passen bij de gedichten. Sterker nog, die beelden staan op zich en vormen mooie associaties bij de tekst.
Kortom: zoveel gedichten en tekeningen van Ted van Lieshout samen in 1 bundel, da’s een feest!


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005