Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De olifantenjongen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ellen Tijsinger

 Aantal blz.

 162

 Illustrator:

 (omslag) Helen van Vliet

 ISBN:

 90-00-03433-7

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Afrika, vriendschap, familie, olifanten

 Prijs: €

 12,50

 

  

“Kari woont in Kenia en is vanaf zijn geboorte door zijn grootmoeder opgevoed. Als hij twaalf is en de oogst mislukt, stuurt zij hem weg. Er is niet genoeg eten voor twee. Hij besluit naar de grote stad te gaan; hij hoopt dat het leven daar beter is. Niets is minder waar. Auto’s wassen en zilverpapier verzamelen zijn de enige mogelijkheden om geld te verdienen. Kari sluit zich aan bij een van de vele straatbendes en ontdekt dat je gemakkelijker aan de kost kunt komen door te stelen en te roven. Maar ineens wordt het te gevaarlijk voor hem en zijn vrienden. Ze kunnen niet meer veilig op straat slapen. Aan de rand van de stad bouwen ze in dicht struikgewas een hutje van takken en bladeren. Maar hier zijn andere vijanden. Groter, sterker en veel gevaarlijker: olifanten! Tot zijn verbazing ontdekt Kari dat hij een bijzondere gave heeft…”

Kari wordt uit zijn zorgeloze leventje in zijn geboortedorp weggestuurd en zwerft rond. Hij sluit zich aan bij de lijmsnuivende bende van Kabero en ondanks de ellende waarin de kinderen zich bevinden, ontstaat er een tedere vriendschap en vergeet Kari de waarden niet die zijn grootmoeder hem heeft bijgebracht. Gelukkig is er Nyeri, een jonge vrouw die zich het lot van de hongerige Kari aantrekt. Zij werkt op de markt en geeft hem af en toe wat overrijp fruit. Wanneer blijkt dat Kari met olifanten kan praten, helpt zij hem een nieuw leven uitbouwen door hem te laten opnemen in het gezin van haar broer. Daar leert hij lezen en schrijven en kan hij dromen van een toekomst bij de Kenia Wild Service.
Het verhaal heeft een aangenaam tempo waarin spanning en ontroering elkaar evenwichtig afwisselen. Dit boek levert een eerlijke bijdrage aan de positieve beeldvorming over Afrika. Het geeft een realistisch beeld over het leven in Kenia. De schrijfster heeft grondig onderzoek verricht en weet de sfeer, de geuren en kleuren van Kenia in een realistisch verhaal te vervatten.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005