Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Dag, oma

 Reeks :

 

 Auteur:

 Angela Sommer-Bodenburg

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Thé Tjong-Khing

 ISBN :

 90-216-1945-8

 Uitgever :

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Duits: Els van Delden

 Leeftijd :

 + 8

 Thema’s:

 dood

 Prijs: €

 12,95

 

 

Als Julia ’s middags thuiskomt uit school is er niemand thuis, behalve oma die nog in haar bed ligt. Julia schrikt als oma niet reageert op haar vragen. Ze belt mama op haar werk die snel naar huis komt. Mama en oma vertrekken met een ambulance naar het ziekenhuis. Als mama terug thuis komt is het met de trieste mededeling dat oma dood is.
Dan volgt het hele proces bij Julia van niet aanvaarden, boos zijn en verdrietig zijn. Als ze na de begrafenis naar het kerkhof gaat, ontmoet ze een wonderlijke jongen die haar meeneemt naar een meer waar ontelbare kaarsen op drijven: het meer van de levenslichten. Daar ziet Julia haar eigen flakkerende levenslichtje naast oma’s gedoofde kaars. En zolang Julia van oma houdt, zal oma’s kaars nooit naar de bodem zinken, maar altijd naast de hare blijven.
Na deze ontmoeting keert ze opgelucht naar huis.

Een vlot leesbaar, realistisch verhaal dat erin slaagt een niet zo eenvoudig thema begrijpelijk over te brengen naar het doelpubliek. De ‘spirituele’ switch halverwege naar het meer van de levenslichten komt wel erg plots. Vooral omdat het verhaal hyperrealistisch start lijkt deze overgang op een stijlbreuk. Maar het geeft wel een mooi en sereen beeld van de dood en hoe je ermee kan omgaan.
Het hoofdpersonage is goed uitgediept. Haar reacties en haar emoties zijn herkenbaar en geloofwaardig. Mama wordt wat vaag gehouden. Een terechte keuze misschien, maar het schept wel wat onduidelijkheid over haar aard en haar reacties op Julia.
De, al even realistische, pasteltekeningen vol details zijn herkenbaar en geven een gepaste sfeer weer.
Een aanrader voor wie met de dood wordt geconfronteerd. Of voor wie er zich vragen over stelt.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005