Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lobbes

 Reeks:

 

 Auteur:

 Magda Ria Rapoye

 Aantal blz.

 69

 Illustrator:

 Leen Van Durme

 ISBN:

 90-5838-180-3

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 huisdier, dood

 Prijs: €

 10,95

 

 

Floriane wil dolgraag eens een dagje thuisblijven van school, dan heeft ze haar ouders voor zich alleen. Maar de ene dag mag ze niet, de andere vergeet ze het te vragen, dan is het weer een halve dag, daarna moet ze haar zusje meenemen en zo gaat er een hele week voorbij zonder dat het lukt. Ondertussen gaat het niet zo goed met hun hond Lobbes. Hij mankt en heeft pijn. De dokter probeert hem te helpen maar dat mislukt. Wanneer de meester van Floriane ziek is, mag ze toch een namiddag thuisblijven, samen met papa. Floriane is verrukt, tot Lobbes zich erg vreemd begint te gedragen. Papa beseft dat Lobbes erg veel pijn heeft en belt de dierenarts om Lobbes een spuitje te komen geven. Floriane is woedend omdat haar vrije middag zo verloren raakt, en ze wil niet dat de dokter Lobbes laat inslapen. Toch zet papa door en nadien is Floriane heel blij dat ze thuis was. Zo heeft ze Lobbes tijdens zijn laatste momenten nog kunnen tonen dat de hele familie van hem hield.

Florianes gevoelens vormen de rode draad in dit verhaal. Ze verlangt naar een rustig moment thuis, zonder zus of broer, alleen met mama of papa. Wanneer dat eindelijk lukt, komt Lobbes roet in het eten gooien. Eerst is ze woedend, ze kijkt naar haar eigen verlangens en sluit Lobbes buiten. Tot ze beseft dat Lobbes lijdt. Toch wil ze hem niet kwijt, ze wil niet dat Lobbes een spuitje krijgt. Ze zal echter op het juiste moment de juiste dingen doen: ze zal hem troosten en steunen tijdens zijn laatste momenten. En ze moet toegeven dat ze blij is dat ze thuis was die namiddag.
Een gevoelig en persoonlijk verhaal waarin Floriane heen en weer geslingerd wordt tussen haar eigen verlangens en de liefde voor hun huisdier. De illustraties benadrukken de sleutelmomenten.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005