Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het hamerspel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Heidi Walleghem

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 Tine Vercruysse

 ISBN:

 90-5838-185-4

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 familievete, uitgesloten worden

 Prijs: €

 10,95

 

 

Tim mag van zijn ouders niet bij het bos komen, en ook de andere kinderen uit het dorp worden bang gemaakt over het bos. Toch wil Tim meer weten. Hij ontdekt dat er een moeder met dochter woont, helemaal op hun eentje. Een poosje later komt het meisje plots in Tims klas terecht. Ze wordt gepest en Tim helpt haar ontsnappen. Van Frits, zijn oude buurman, hoort hij meer over de oorzaak van deze pesterijen. Het blijkt zelfs dat Tims familie er heel wat mee te maken heeft. Het is nu aan Tim om een oplossing te zoeken. En die vindt hij.

Een gevoelig verhaal over dorpsruzies en oude geschiedenissen die een eigen leven gaan leiden. Tim is verbaasd dat iets uit het verleden nog steeds zo belangrijk kan zijn. Hij zoekt dan ook naar een oplossing die iedereen kan bevallen. Hij is een denker, maar ook een doener, hij laat zich niet bang maken maar durft op onderzoek uitgaan. Zijn initiatief zorgt voor een nieuwe sfeer in het dorp.
Een boeiend en realistisch verhaal, dat toont hoe vast volwassenen soms kunnen zitten in foute denkbeelden. Ze maken hun kinderen bang voor iets onschuldigs. De druk van een groep wordt hier ook op de korrel genomen. Het hele dorp wijst de bosbewoners af, zonder dat ze duidelijk weten waarom. Anders zijn mag niet in een kleine gemeenschap. Dat komt zeker duidelijk naar voor. Enkele kernachtige illustraties tonen vooral de confrontatie tussen diverse personages.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005