Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Stomme Geit - Domme Gans

 Reeks :

 

 Auteur:

 Isabel Abedi

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Silvio Neuendorf

 ISBN :

 90-5341-395-2

 Uitgever :

 de Vries-Brouwers

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Duits: Ineke Ris

 Leeftijd :

 + 4

 Thema’s:

 vriendschap, ruzie

 Prijs: €

 14,75

 

 

In dit ‘omdraaiboek’ zijn Geitje en Gansje elkaars beste vrienden. Maar vandaag hebben ze behoorlijk de pest aan elkaar. Gansje rent boos naar huis en wil nooit meer met Geitje spelen. Ze vertelt aan haar mama hoe Geitje haar de ganse dag pestte op school en rent boos naar haar kamer. Maar als ze zich verveelt en naar buiten kijkt ziet ze het mooie weer en verdwijnt haar boosheid als sneeuw voor de zon. Ze rent naar buiten en valt blij in de armen van Geitje.
Als je dan het boek sluit en omdraait begint een gelijklopend verhaal, maar dan over Geitje dat boos is op Gansje. Met (natuurlijk) hetzelfde einde in het midden van het boek.

Een origineel opzet, alleen jammer dat de beide verhalen bijna letterlijk hetzelfde zijn. Enkel wat details (woorden) zijn verschillend. Dit creëert bij het omdraaien een déjà vu-effect  en ondermijnt zo het verrassingseffect.
Elk verhaal begint beloftevol met herkenbare emoties en realistische reacties, maar de ontknoping verloopt ongeloofwaardig snel. Zowel de boosheid als de blauwe/rode plek op de billen verdwijnen toch wel erg snel…
De kleurrijke prenten zijn wat flauw en traditioneel, ondanks het mooi afbeelden van de aanwezige emoties en de vele prettige, te ontdekken details.
De tekst is bondig en gevarieerd.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005