Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Een duizendpoot op schoenen

 Reeks :

 

 Auteur:

 Tony Ross

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Tony Ross

 ISBN :

 90-6249-401-3

 Uitgever :

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Eng.: c.v.Sjaloom en Wildeboer

 Leeftijd :

 + 4

 Thema’s:

 dieren, fantasie

 Prijs: €

 11,45

 

 

Kleine duizendpoot bezeerde één van zijn pootjes. Om verdere ongemakken te voorkomen, besluit hij om schoenen te kopen. Duizend veterschoenen, hoewel een duizendpoot slechts tweeënveertig poten heeft. Na enkele dagen, die volledig opgaan aan het strikken van de schoenen, blijken er nog sokken te ontbreken. Zijn tantes breien tweeënveertig sokken voor hem. Maar sokken én schoenen aandoen, daar heeft de duizendpoot snel genoeg van. Hij verkoopt ze allemaal, tot er nog twee over zijn. Voor wie ? Voor …

Dat deze uitgave alsnog in het Nederlands verschijnt (de Engelse uitgave dateert van 1988) kunnen we alleen maar toejuichen. Want op de herkenbare Tony Ross-stijl heeft ‘de tand des tijds’ geen vat. Ook hier weer creëert hij een origineel en fantasierijk verhaal met veel subtiele grapjes en quasi nonchalante prenten waarop veel te ontdekken valt.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd en heeft een goede vaart. Ross is een meesterverteller! De figuren zijn herkenbaar uitgewerkt met grappige en gevoelige menselijke trekjes. De kleurrijke prenten tonen een hele eigen wereld waarin uitvergrote dieren handelen en reageren als mensen, met veel humor en expressie.
De tekst (telkens slechts enkele zinnetjes onder elke paginagrote prent) is eenvoudig en toch gevarieerd. Vlotte zinnen en spitse dialogen maken van het verhaal een gedegen vertelling.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005