Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Tussen Mees en Mol

 Reeks :

 

 Auteur:

 Carli Biessels

 Aantal blz.

 56

 Illustrator:

 Marije Tolman

 ISBN :

 90-00-03465-5

 Uitgever :

 Van Goor

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 8

 Thema’s:

 dieren, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Dit eenvoudige verhalenbundeltje met 15 gesprekken tussen Mees en Mol, is mooi in zijn bescheidenheid en sprankelend in zijn verrassende wendingen.

Reeds van in het begin worden de beide dieren helder aangezet: Mees is wat ongeduldig en de slimste van de twee maar Mol zit dichter bij zijn gevoel en kan soms knorrig uit de hoek komen. Hun vriendschap is onvoorwaardelijk warm en intens. Desondanks hun verschillende levensstijl en biotoop delen zij alle gedachten, ideeën en geheimen met elkaar.

De inhoud van elk verhaaltje is niet spannend of wereldschokkend, maar het draait telkens rond kleine gedachten die vaak met niet geringe knipoog naar de lezer/luisteraar worden uitgewisseld. Zoals hun meningsverschil over de toverhazelaar of die zich elk jaar in de lente vergist, of dat hij tovert.
Of als Mees wil gaan verhuizen, verzint Mol allerlei zaken die minder prettig zullen zijn op zijn nieuwe plek. Hij kan hem echter niet van zijn plan afbrengen. Behalve als Mees ontdekt dat hij op zijn nieuwe plek alleen maar met de stenen eend kan praten. Dat lijkt hem afschuwelijk en dus blijft hij in het bos bij Mol.
Of als Mol Mees helpt om zijn nest te herstellen en op zoek gaat naar een buigzame tak, ontdekt hij tot zijn grote vreugde dat hijzelf goed kan buigen.
Of hun discussie over het mos: Mees vindt het warm en droog en mooi. Maar Mol vindt er van onderen niks aan. Tot ze beiden constateren dat het de wormen voor hen bewaart; voor ieder van hen aan een eigen kant van het mos.
Of … Of …

De sfeervolle bruin/grijzige prenten sluiten perfect aan bij de verhalen en voegen er nog een extra dimensie aan toe. De emoties zijn goed verbeeld in zowel de expressie van de figuren en hun beweeglijkheid als in de speelse opbouw van de prenten zelf.
Een vrij onopvallend, maar sterk boekje om te koesteren.
Zowel voor geoefende jonge lezers als voor volwassenen.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005