Titel:

 Ik wil de maan

 Reeks :

 

 Auteur:

 Jonathan Emmett

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Vanessa Cabban

 ISBN :

 90-00-03403-5

 Uitgever :

 Van Goor

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 maan, moed, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Als Mol op een nacht uit zijn molshoop kruipt, ziet hij voor het eerst de maan.
”Grote-grondgravers-nog-aan-toe!”, roept hij… “Die mooie glinsterende bal wil ik hebben.”
Hij onderneemt verwoede pogingen om de maan te pakken, maar wekt daardoor telkens een van zijn vrienden: Konijn, Egel en Eekhoorn. Zij willen hem van het idee afbrengen (“Dat lukt je nooit. De maan lijkt dichtbij maar ze is heel ver weg.”) maar Mol houdt moedig vol. Tot hij zelf, op een heel verrassende wijze (die te mooi is om hier te verklappen), ontdekt dat de maan prachtig is, “maar wel heel ver weg!”

Een gevoelig en subtiel humoristisch verhaal met een licht-filosofische ondertoon. Herkenbaarheid is hierbij een grote troef, want elk kind zal zich moeiteloos herkennen in het magisch-realistisch denken van Mol.
Het sfeervolle ‘nachtblauw’ overheerst de mooie prenten en geeft ze een zekere rust mee. De figuren en situaties zijn herkenbaar verbeeld met een milde humor en de rijke expressie en beweeglijkheid van de dieren roepen al even herkenbare emoties op.
Opvallend in de lay-out is hoe de illustrator in sommige prenten de actie versnelt door een horizontale of vertikale verdeling. Zo tekent hij de actie uit als een soort strip, maar bewaart hij toch de sfeer van het prentenboek. Een geslaagde mix.
De tekst is eenvoudig met een gevarieerde woordkeuze. Hij laat zich lekker voorlezen, en houdt tegelijkertijd voldoende stiltes in om zelf in te vullen (met woorden of gevoelens).


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005