Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Een zondvloed, een slang, een ark &
 een mandje

 Reeks :

 

 Auteur:

 Meir Shalev

 Aantal blz.

 38

 Illustrator:

 Jeska Verstegen

 ISBN :

 90-5000-622-1

 Uitgever :

 Vassallucci

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Hebreeuws: Ruben Verhasselt

 Leeftijd :

 + 6 (voorlezen)

 Thema’s:

 bijbelverhalen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Meir Shalev, de Joodse meesterverteller die bekend is van vele romans voor volwassenen, waagt zich hier aan verhalen voor kinderen.
En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn want ook hen weet hij te betoveren met zijn taalgebruik.

In dit boek vertelt hij  6 verhalen uit de bijbel: Adam en Eva en de appel, de ark van Noach, de toren van Babel, Abraham en Sara en hun nageslacht, Jozef en zijn broers, Mozes in het mandje.
Elk verhaal bewerkt hij met de nodige eerbied voor het origineel en tegelijkertijd met de nodige durf tot modernisering zonder te vulgariseren.
Zo bewijst hij dat de verhalen uit de bijbel verhalen zijn van elke dag met een grootse, of beter sprirituele, boodschap die je op verschillende lagen kan lezen.
Zijn taal is kort, gevat en direct. Met een lichte humoristische toets. Zijn woordenschat is gevarieerd en uitgebreid en op maat van het doelpubliek.
Hij jongleert met woorden en creëert er nieuwe waar nodig: ooievaar en ooiemoer, bever en beefster, zondvloed mijn klompvoet, …
Het moet niet eenvoudig zijn dit te vertalen, maar Ruben Verhasselt slaagt er vlot in om Shalevs wereld om te zetten naar het Nederlands.
Al even geslaagd zijn de illustraties van Jeska Verstegen. Haar prenten sluiten perfect aan bij de sfeer van de vertellingen: zij moderniseren (en zijn zo goed herkenbaar) en bewaren toch de bijbelse sfeer. Het zachte kleurengebruik bepaalt een poëtische sfeer en de subtiele humor (soms slechts in een blik) verrast telkens weer.

Er staan nog veel meer verhalen in de bijbel. Hopelijk is dit boek dan ook het begin van een lange reeks. Want het smaakt naar nog …


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005