Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verstrikt in een web

 Reeks:

 

 Auteur:

 Chris Vegter

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Roelof van der Schans

 ISBN:

 90-269-9479-6

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 leugens, ziekenhuis

 Prijs: €

 10,99

 

 

Sem ligt met brandwonden in het ziekenhuis. Hij heeft iets vreselijks meegemaakt maar wil er weinig over vertellen. Ook niet aan de politie die de schuldigen wil oppakken. Sem vindt het steeds moeilijker om zijn mond te houden. Gelukkig is er Josuha, een verpleger die hem verhalen over de spin Anansi vertelt. Ze leren Sem dat hij verstrikt is in een web, een web van leugens en daar kan hij niet meer tegen. Maar hoe eruit te raken?

Niet zozeer een spannend maar wel een intrigerend verhaal over Sem die met enkele geheimen worstelt en die dankzij de verhalen van Josuha over de spin Anansi tot inzicht komt in wat hij veroorzaakt met zijn leugens die hij tracht te verbergen.
Het verhaal leest vlot en is in een eenvoudige taal geschreven (AVI 7), maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal.
Als lezer weet je ook niet hoe de vork in de steel zit en juist dat zet je aan om verder te lezen. Wat is er juist gebeurd waardoor Sem in het ziekenhuis is beland en hoe zit het met zijn vader, die ook ergens in een instelling blijkt te zitten? De personages zijn herkenbaar beschreven, ook deze die maar zijdelings in het verhaal voorkomen. Alleen de moeder blijft wat wazig en is niet echt doortastend. Ook het gegeven is herkenbaar voor de lezer. De verhalen over Anansi passen heel goed in het gegeven. De zwart-wit illustraties zijn bewerkte digitale foto’s die het verhaal verluchtigen. Uiteindelijk is dit een verhaal met een boodschap maar de auteur slaagt erin om ze niet te opvallend op de voorgrond te plaatsen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005