Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Moord op het ijs

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ynskje Penning

 Aantal blz.

 140

 Illustrator:

 (omslag)Rob Nuijten

 ISBN:

 90-258-3593-7

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Friesland, 13de eeuw, oorlog, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

West-Friesland in de 13de eeuw. Graaf Willem de Tweede, roomskoning van het Duitse Rijk, wil in een barre winter de koppige West-Friezen onderwerpen. Maar de graaf verdwijnt spoorloos op een barre winterdag, zonder dat iemand weet wat er gebeurd is. 26 jaar later wil zijn zoon Floris de Vijfde het mysterie oplossen en trekt weer ten strijde tegen de West-Friezen. Maaike Douwesdochter kent de ware toedracht van de gebeurtenissen. Met deze troef in handen zal ze trachten haar land van de verwoesting en bezetting te redden. Met een list komt ze in het vijandelijke kamp, maar zullen de graaf en de andere edelen willen luisteren?

Dit historisch verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis, zegt de achterflap. Het is een typisch Fries gebeuren, maar toch kan het ook anderen aanspreken.
Het verhaal is mooi opgebouwd. Het wordt vanuit verschillende standpunten beschreven: soms vanuit Maaikes’ standpunt en dan weer vanuit het standpunt van de graaf maar wel door de auteur vanuit een alwetende positie; die alleen de informatie geeft die op dat ogenblik nodig is. Zij verwoordt ook de gedachten en gevoelens. Flashbacks vullen als puzzelstukjes ontbrekende delen aan tot een geheel. De verschillende personages worden goed geschetst en komen levensecht over. De auteur neemt ook geen standpunt in ten voordele van de ene of andere partij; of het nu de vrijheidstrijd van de Friezen is of de heerschappij van de graaf.
Als lezer ga je mee op zoek naar de oplossing van het mysterie.
Het geheel vormt een goed, spannend verhaal dat vrij gemakkelijk leest. Er werden een aantal Friese woorden opgenomen, die achteraan in het boek worden verklaard; als ze de eerste maal worden gebruikt staan ze cursief gedrukt. Er staat ook een heel korte geschiedenis van Friesland vermeld evenals een dankwoord en een lijst van geraadpleegde bronnen.
Een intrigerend verhaal voor enkele uren aangenaam leesplezier.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005