Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wildlife atlas

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Farndon

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Diverse fotografen en tekenaars

 ISBN:

 90-261-1849-X

 Uitgever:

 Fontein

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Beneker Kolmer

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 informatief, dieren, habitats

 Prijs: €

 19,98

 

 

Acht habitats of leefgebieden, verspreid over de aarde, worden onder de loep genomen. Elk onderdeel heeft dezelfde opbouw. Eerst is er een algemeen overzicht van wat er verstaan wordt onder een bepaalde streek. Dan bekijkt men de verschillende plaatsen op aarde waar deze habitat voorkomt, waar die zich bevinden op dat continent en welke dieren er leven. Men krijgt ook een beeld van het ingewikkelde web van relaties tussen de dieren: wie eet wie. Voor elk specifiek leefgebied volgt er dan een ‘panorama’ waarin de lezer een idee krijgt over het uitzicht van dat leefgebied. Een classificatie van de dieren, een verklarende woordenlijst en een register vervolledigen het boek.

Interessant aan dit boek is het feit dat de lezer een overzicht krijgt over de plaatsen waar zich een bepaald leefgebied bevindt. Op welke plaatsen in de verschillende werelddelen vind je tropische regenwouden of tropische graslanden, woestijnen, gematigde bossen of gematigde graslanden, wetlands enzovoort. Ook de onderlinge verschillen ervan op de verschillende continenten wordt met illustraties verduidelijkt.
Minder duidelijk worden de bladzijden waarop men dieper ingaat op de plaatsen en dieren die in een bepaald gebied leven. Die bladzijden zijn overvol, onoverzichtelijk en de informatie staat door elkaar. Daarbij worden er zoveel namen van dieren genoemd die niet afgebeeld zijn, maar totaal onbekend, dat het nietszeggende, dikwijls bijna onleesbare woorden worden, zoals kwarteltinamoe, toekotoeko, gerenoek of babiroesa, om er maar enkele op te noemen.
De pagina’s waarop de samenhang tussen de verschillende dieren wordt verduidelijkt zijn iets overzichtelijker en geven een beeld hoe het voedselweb in het leefgebied in elkaar zit. Héél kort worden enkele bedreigde dieren aangehaald.
De panorama’s geven wel een beeld van het leefgebied, maar staan dan weer te vol met dieren.
Het overgrote deel van de illustraties zijn tekeningen; fotomateriaal is schaars aanwezig. Daarenboven wordt er heel wat taalvaardigheid van de lezer verwacht; niet alleen die onuitspreekbare namen maar ook moeilijke begrippen worden gebruikt doch niet allemaal verklaard.
De bedoeling van dit boek is uitstekend, maar door de overvloed aan tekstjes, tekeningetjes, illustratietjes en kleine letters, zie je op den duur als lezer door de bomen het bos niet meer! En dat in een boek dat het heeft over bosgebieden!
Voor ervaren natuurliefhebbers.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005