Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gansje Gonnie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frans Lasès

 Aantal blz.

 12

 Illustrator:

 Herman Brood

 ISBN:

 90-245-4909-4

 Uitgever:

 Piramide

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 ganzen, herfst

 Prijs: €

 9,98

 

 

Gansje Gonnie liep op een herfstdag in Klompenland te waggelen. Ze had zin om lekker te gaan zwemmen in de plas. Gansje Gonnie pikte juist een worm op toen het heel hard begon te waaien. Een hevige storm deed takken en bladeren in het rond vliegen. Gansje Gonnie had zoiets nog nooit meegemaakt en vond het heel spannend. Met haar snavel greep ze zich vast aan een rietstengel. Het begon steeds harder te waaien. Nu vlogen er ook een handdoek en een bloempot door de lucht! Gansje Gonnie vergat even de rietstengel vast te houden en voor ze het wist tilde de storm haar op en naam haar mee door de lucht. Gansje Gonnie vloog door de lucht maar plots liet de storm haar los, precies boven de plas! Als een raceboot werd ze over het water geblazen…

Gansje Gonnie gaat zorgeloos op weg naar de plas om te gaan zwemmen. Onderweg komt ze in een hevige herfststorm terecht. Ze heeft dit nog nooit meegemaakt en weet niet of ze dit leuk of gevaarlijk moet vinden. Ze ondergaat het meevliegen met de storm en vindt dit best spannend. Als bij toeval laat de storm haar los boven de vijver en trots roept Gansje Gonnie haar moeder. Maar die hoort haar niet door de lawaaierige storm.
Elke ondernemende kleuter zal zich makkelijk herkennen in dit gansje dat haar wereld onderzoekt en alles als een groot avontuur ondergaat. Het verhaal werd heel toegankelijk geschreven. De spanning wordt zachtjes opgedreven, net zoals de storm.
Het verhaal werd, net als het al even allitererende Biggetje Bennie, oorspronkelijk geschreven voor het Nederlandse televisieprogramma Villa Achterwerk dat tijdens de uitzending geïllustreerd werd door Herman Brood. De tekeningen ogen vreemd, slordig en onafgewerkt maar zijn pareltjes voor wie het werk van deze kunstenaar weet te smaken.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005