Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

Technieken voor Sketches en Toneelstukjes

 Reeks :

 

 Auteur:

 Patrice Favaro, Françoise Malaval

 Aantal blz.

 125

 Illustrator:

 T. Ramaekers

 ISBN :

 90-303-1748-5

 Uitgever :

 Casterman

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Frans: Attie Spitzers

 Leeftijd :

 volwassenen (begeleiders)

 Thema’s:

 dramatiseren, theater

 Prijs: €

 16,50

 

 

De weinig fantasierijke titel van dit boek dekt wel goed zijn lading: het biedt tal van speelse oefeningen aan om kinderen te prikkelen tot het spelen van toneel. De activiteiten zijn bestemd voor verschillende leeftijdsgroepen en hebben een gevarieerde moeilijkheidsgraad.
Na een korte inleiding over theater in het algemeen en een beschrijving van enkele belangrijke stappen om tot ‘toneelspel’ te komen, worden de oefeningen verdeeld in overzichtelijke hoofdstukken: het lichaam, het samenspel, de stem, het improviseren, het geheugen en de tekst. Het boek sluit af met nog enkele tips om lessen samen te stellen en een verklarende woordenlijst.

Elke activiteit wordt aangekondigd met een sprekende titel en een sfeerzettend inleidinkje. Daarna volgt een steeds terugkerende opbouw: de voorbereiding, het verloop, de uitvoering en de moeilijkheidsgraad.
Dit alles wordt verlucht met eenvoudige prenten die weinig toevoegen.

De oefeningen zijn best bruikbaar, maar de visie van de auteurs op theater is wat aan de oubollige kant. De voorbeelden die zij uitschrijven om scènetjes te maken missen ook vaak fantasie en vernieuwing. En de activiteiten zelf missen telkens een gefundeerde opbouw. Het geheel lijkt meer op een sprokkel van best leuke ideeën, netjes geordend en duidelijk uitgeschreven.
Ideaal dus om in te grasduinen en naar je eigen hand te zetten.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005