Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Schaap met laarsjes

 Reeks :

 

 Auteur:

 Maritgen Matter

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Jan Jutte

 ISBN :

 90-451-0251-X

 Uitgever :

 Querido

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 fabel, list, honger

 Prijs: €

 9,95

 

 

Deze moderne fabel is het debuut van Maritgen Matter, die voorheen werkte als illustrator en vormgeefster. En het is meteen een schot in de roos !

Een hongerige wolf gaat in de winterse nacht op zoek naar een lekker hapje. In de stal van een eenzame boerderij vindt hij een schaap. Met de nodige listen en mooie praatjes lokt hij het schaap naar buiten. Maar het naïeve, nietsvermoedende schaap is helemaal niet bang en is zelfs blij om een nieuwe vriend te hebben (zo denkt hij toch…). Ze maken een lange, spannende tocht door de vrieskou die eindigt in het huis van de wolf. Maar het schaap weet nog steeds van niks. En daar in dat huis eindigt dit sprankelende verhaal met een verrassende ontknoping…

Een origineel verhaal over een aloud thema (‘listige wolf heeft zin in arm schaap’), op een frisse en vernieuwende wijze uitgewerkt.
De auteur weet haar woorden juist te kiezen en schept zo een gepaste sfeer. Ter wille van die sfeer schuwt zij geen moeilijke woorden, waardoor het verhaal meerdere lagen aanboort en zowel boeiend is voor kinderen als voor volwassenen.
Het verhaal is mooi opgebouwd met voldoende variatie en een flinke dosis spanning en relativerende humor naar een verrassend en gevoelig eindpunt.
De expressieve illustraties van Jan Jutte in zwart-wit met rode accenten sluiten hierbij perfect aan. Zij versterken de sfeer, de humor en de karakters van beide dieren.

Een verrassend boekje dat je met veel plezier leest en herleest.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005