Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Heks en Tovenaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Minne

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Lucy Elliott

 ISBN:

 90-5838-145-5

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 scheiding, ouders

 Prijs: €

 13,75

 

 

Tovenaar en Heks werden stapelverliefd op elkaar en op een grijze herfstdag trouwden ze. Een jaar later kregen ze een tweeling: kleine Heks en kleine Tovenaar. Ze hadden altijd graag getoverd en soms toverden ze samen. Maar op een dag werden Heks en Tovenaar boos op elkaar. Kleine Heks en kleine Tovenaar stopten hun vingers in hun oren. Ze wilden niet dat mama en papa ruzie maakten. Maar Heks en Tovenaar bleven toveren en maakten dan ruzie. Op een dag ging het helemaal fout. Heks zei dat Tovenaar moest weggaan. Hij mikte zijn spullen in een tas en vertrok. Heks bakte stapels wafels, speelde spelletjes met haar kinderen en vertelde hen voor het slapengaan een spannend griezelverhaal. Kleine heks en kleine Tovenaar misten hun papa verschrikkelijk. Op een dag stond Tovenaar voor de deur. Kleine Heks en kleine Tovenaar vlogen hem dolblij om de hals en gingen een paar dagen bij hem logeren. Tovenaar bakte pannenkoeken, leerde zijn kinderen op wolken lopen en knutselde samen met hen een toverstaf. Maar kleine Heks en kleine Tovenaar misten hun mama. Telkens ze bij papa waren, wilden ze naar mama. En als ze bij mama waren, wilden ze naar papa… Het werd weer herfst en Kleine Heks en kleine Tovenaar waren jarig. Tovenaar kwam mee feesten. Er werd de hele dag niet getoverd maar tegen de avond begonnen de toverhanden van Tovenaar te jeuken en keek Heks verlangend naar haar toverboek. Tovenaar ging terug naar zijn huis maar het werd een onvergetelijk feest.

Kinderen leiden vaak onder de scheiding van hun ouders. Net als kleine Heks en kleine Tovenaar verlangen ze naar hun moeder wanneer ze bij hun vader zijn en omgekeerd. De schrijfster stak dit thema in een origineel kleedje: een heks en een tovenaar worden verliefd op elkaar, krijgen kinderen maar maken na een tijd steeds vaker ruzie over iets heel fundamenteels in hun leven: toveren. Niemand is erg gelukkig met de situatie maar uit elkaar gaan was de beste oplossing. Een mooi en ontroerend prentenboek waarin kinderen in eenzelfde situatie zich kunnen herkennen en waaruit ze steun kunnen putten. De tekst slaat van in het begin de juiste toon aan en sleept je zonder overdreven emoties mee naar het einde. Het verhaal kent geen happy end (de breuk is onherroepelijk maar de verjaardag van de kinderen is een mooie gelegenheid om samen te feesten en ze spreken af dit in de toekomst wat vaker te doen).
Het boek wordt op zeer treffende wijze geïllustreerd: Heks en Tovenaar zijn leuke figuurtjes met lange armen, een groot lijf, een klein hoofd en kleine voeten. Kleine Heks en kleine Tovenaar zijn een kleine uitvoering van Heks en Tovenaar. Wanneer het tussen Heks en Tovenaar tot een breuk komt zie je ook letterlijk een scheur in de tekening. Er wordt gebruik gemaakt van warme en koude kleuren die op een zeer rake manier aansluiten bij de emoties in het verhaal. Het boek heeft een prachtige, tot in de details afgewerkte lay-out. Een aanrader!


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005